Trwa ładowanie...

Niektóre produkty mleczne mogą powodować raka piersi. Specjaliści ostrzegają

Żółty ser może zwiększać ryzyko raka piersi – tak twierdzą specjaliści z Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (KLMO). Ich zdaniem winne są hormony, które zawiera ser mleczny.

Zobacz film: "Odkryli gen odpowiedzialny za raka piersi"

1. Żółty ser może powodować raka piersi?

Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (KLMO) to organizacja non-profit, która zrzesza m.in. ok. 12 tys. lekarzy. Apelują oni, by producenci serów umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację, że "ser mleczny zawiera hormony reprodukcyjne, które mogą zwiększać ryzyko śmierci z powodu raka piersi".

Rak piersi wśród gwiazd. Poznaj celebrytki, które go pokonały
Rak piersi wśród gwiazd. Poznaj celebrytki, które go pokonały [8 zdjęć]

Rak piersi jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u kobiet. Przez długi czas może nie dawać...

zobacz galerię

Zdaniem KLMO spożywanie produktów mlecznych od dawna jest wiązane z ryzykiem rozwoju raka piersi. Jak wynika z przytoczonych przez nich badań, estrogeny (żeńskie hormony) obecne w mleku krowim stają się bardziej skoncentrowane, gdy mleko przekształca się w ser.

Chociaż powstałe produkty mleczne nadal zawierają jedynie śladowe ilości estrogenu, hormony wydają się być biologicznie aktywne u ludzi - przekonują specjaliści z KLMO.

Komitet przytacza kilka badań, które wykazały związek między spożywaniem produktów mlecznych a rakiem piersi.

2. Badania pokazują, że produkty mleczne powodują u kobiet wzrost stężenia niektórych hormonów

Badania finansowane przez National Cancer Institute wykazały, że wysokotłuszczowe produkty mleczne mogą zwiększać ryzyko raka piersi. Naukowcy porównali dietę blisko 2 tys. kobiet zdrowych i tych, u których zdiagnozowano nowotwór piersi. Wyniki wykazały, że u tych, które często sięgały po sery śmietankowe i cheddar ryzyko nowotworu piersi było o 53 proc. wyższe. Zdaniem badaczy jedną z przyczyn mogą być obecne w tych produktach hormony.

Podwyższone poziomy niektórych hormonów u kobiet często jedzących ser zaobserwowali też naukowcy z Australii. Badacze zmierzyli poziom hormonów u 766 kobiet po menopauzie. Na tej podstawie stwierdzili, że panie, które jadły więcej produktów mlecznych miały o 15 proc. więcej estradiolu w krwioobiegu, w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgały po tego typu produkty. Podwyższony poziom estradiolu u kobiet po menopauzie dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej skierował do amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) specjalną petycję, w której domaga się konkretnych działań w celu uświadomienia konsumentów przed potencjalnym ryzykiem.

Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej domaga się, by producenci serów umieszczali na opakowaniach informację ostrzegającą o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka piersi.
Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej domaga się, by producenci serów umieszczali na opakowaniach informację ostrzegającą o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka piersi.

3. Rak piersi – jeden z najczęstszych nowotwór u kobiet

Według Centers for Disease Control and Prevention rak piersi jest jedną z głównych przyczyn śmierci kobiet w USA. Według szacunków za 2016 r., w Stanach Zjednoczonych odnotowano 245 299 nowych przypadków raka piersi u kobiet i 41 487 zgonów z jego powodu.

W Polsce rak piersi jest również jedną z najczęstszych przyczyn umieralności wśród kobiet. W ciągu roku w naszym kraju wykrywa się 18-19 tys. zachorowań na raka piersi, a 6 tys. pacjentek umiera.

4. Rak piersi - czynniki ryzyka

Dokładne przyczyny raka piersi nie są wciąż rozpoznane. Jednakże istnieją pewne czynniki, których występowanie zwiększa zachorowania. Oto one:

  • wiek – objawy raka piersi pojawiają się najczęściej u kobiet między 50. a 70. rokiem życia – aż 77 proc. kobiet, u których wykryto raka piersi, ma powyżej 50 lat;
  • genetyka – ryzyko wystąpienia raka piersi jest większe, im bliższy jest stopień pokrewieństwa osoby chorej z innymi osobami w rodzinie; prawdopodobieństwo wystąpienia raka u kobiety, której matka chorowała, zwiększa się aż o 50 proc.;
  • otyłość – zwiększa nie tylko wystąpienie nowotworu, ale także jego wykrycie;
  • czynniki endogeniczne (wewnętrzne) – nowotwór piersi częściej występuje u kobiet, które zaczęły miesiączkować przed 12. rokiem życia i które przechodziły menopauzę po 55. roku życia;
  • czynniki egzogeniczne (zewnętrzne) – to przede wszystkim hormonalne środki antykoncepcyjne, hormonoterapia zastępcza (HTZ);
  • zła dieta – czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu piersi jest także nieodpowiednia dieta, w której znajdują się duże ilości pokarmów wysokotłuszczowych;
  • alkohol;
  • płeć – pomimo iż rak piersi może wystąpić także u mężczyzn, to jednak stokrotnie powszechniejszy jest wśród kobiet;
  • rasa – na raka piersi częściej chorują kobiety białe niż te pochodzące z krajów afrykańskich, jednakże one częściej umierają z powodu tego schorzenia; z rasą związany jest inny czynnik rozwoju raka – położenie geograficzne, gdyż choroba częściej występuje w krajach zachodnich, rzadziej w Afryce lub Azji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza