Znacząco zmniejsza ryzyko Alzheimera. Wystarczy sześć filiżanek dziennie
Na całym świecie na chorobę Alzheimera może chorować nawet 21 milionów osób, z czego liczba chorych w Polsce sięga 350 tysięcy. Szacunki Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że w 2050 roku choroba ta będzie dotyczyć nawet 150 mln osób. Tymczasem badaczy odkryli, że zielona herbata może zapobiegać rozwojowi alzheimera.
Zobacz film: "Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji. Ważne ustalenia naukowców"
1. Zielona herbata zmniejsza ryzyko Alzheimera
Choć wzrost liczby chorych wydaje się nieubłagany z uwagi na starzejące się populacje, to jest coś, co może zahamować te porażające statystyki. A przynajmniej na to wskazują wyniki badań, które ukazały się na łamach "Translational Psychiatry".
Zdaniem naukowców picie od jednej do sześciu filiżanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza o 16-19 proc. ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Amatorzy nawet umiarkowanych ilości naparu z kolei mają także o 25-29 proc. niższe ryzyko wystąpienia innej postaci choroby dementywnej – demencji naczyniowej.
Badacze nie odkryli jeszcze związku pomiędzy piciem herbaty i mniejszym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Jednak to nie pierwsze badanie, które wskazuje, że herbata, a nawet kawa mogą wpływać pozytywnie na mózg.
Jak to możliwe? Chodzi o polifenole, czyli roślinne związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Przypisuje się im działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i niwelujące ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego.
Badacze już dawno zaobserwowali, że polifenole są związkami, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i usprawniają przepływ krwi w tętnicach wieńcowych. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca, a także chorób neurodegeneracyjnych – w tym najczęstszej postaci demencji, czyli choroby Alzheimera.
Badacze uważają, że optymalna liczba filiżanek herbaty to trzy dziennie. I choć wyniki ich pracy niosą nadzieję, to warto pamiętać, że na chorobę Alzheimera składa się wiele czynników. Na niektóre z nich nie mamy wpływu.
2. Choroba Alzheimera – czynniki ryzyka
Wśród czynników ryzyka demencji niewątpliwie najpoważniejszym jest wiek. Ryzyko, że zapadniemy na chorobę po przekroczeniu 65. roku życia podwaja się co pięć lat. Z drugiej strony jeden na 20 chorych ma mniej niż 65 lat. Co jeszcze należy do czynników ryzyka:
- geny,
- płeć,
- pochodzenie,
- nadciśnienie i niedociśnienie,
- choroby, takie jak cukrzyca czy otyłość,
- niskie wykształcenie i mała aktywność umysłowa,
- urazy głowy,
- przewlekły stres,
- depresja.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.