Trwa ładowanie...
Bilans miesiąca
Przeczytaj najnowszy bilans abcZdrowie Temat miesiąca: NIEDOBÓR MAGNEZU

Znacząco zmniejsza ryzyko Alzheimera. Wystarczy sześć filiżanek dziennie

Na całym świecie na chorobę Alzheimera może chorować nawet 21 milionów osób, z czego liczba chorych w Polsce sięga 350 tysięcy. Szacunki Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że w 2050 roku choroba ta będzie dotyczyć nawet 150 mln osób. Tymczasem badaczy odkryli, że zielona herbata może zapobiegać rozwojowi alzheimera.

Zobacz film: "Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji. Ważne ustalenia naukowców"

spis treści

1. Zielona herbata zmniejsza ryzyko Alzheimera

Choć wzrost liczby chorych wydaje się nieubłagany z uwagi na starzejące się populacje, to jest coś, co może zahamować te porażające statystyki. A przynajmniej na to wskazują wyniki badań, które ukazały się na łamach "Translational Psychiatry".

Zdaniem naukowców picie od jednej do sześciu filiżanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza o 16-19 proc. ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Amatorzy nawet umiarkowanych ilości naparu z kolei mają także o 25-29 proc. niższe ryzyko wystąpienia innej postaci choroby dementywnej – demencji naczyniowej.

Badacze nie odkryli jeszcze związku pomiędzy piciem herbaty i mniejszym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Jednak to nie pierwsze badanie, które wskazuje, że herbata, a nawet kawa mogą wpływać pozytywnie na mózg.

Zielona herbata to źródło polifenoli
Zielona herbata to źródło polifenoli (Getty Images)

Jak to możliwe? Chodzi o polifenole, czyli roślinne związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Przypisuje się im działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i niwelujące ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego.

Badacze już dawno zaobserwowali, że polifenole są związkami, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i usprawniają przepływ krwi w tętnicach wieńcowych. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca, a także chorób neurodegeneracyjnych – w tym najczęstszej postaci demencji, czyli choroby Alzheimera.

Badacze uważają, że optymalna liczba filiżanek herbaty to trzy dziennie. I choć wyniki ich pracy niosą nadzieję, to warto pamiętać, że na chorobę Alzheimera składa się wiele czynników. Na niektóre z nich nie mamy wpływu.

2. Choroba Alzheimera – czynniki ryzyka

Wśród czynników ryzyka demencji niewątpliwie najpoważniejszym jest wiek. Ryzyko, że zapadniemy na chorobę po przekroczeniu 65. roku życia podwaja się co pięć lat. Z drugiej strony jeden na 20 chorych ma mniej niż 65 lat. Co jeszcze należy do czynników ryzyka:

  • geny,
  • płeć,
  • pochodzenie,
  • nadciśnienie i niedociśnienie,
  • choroby, takie jak cukrzyca czy otyłość,
  • niskie wykształcenie i mała aktywność umysłowa,
  • urazy głowy,
  • przewlekły stres,
  • depresja.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza