Trwa ładowanie...

Zmniejsza ryzyko demencji? Ale tylko pod jednym warunkiem

Choroby serca, nowotwory, poważne uszkodzenie wątroby. To tylko niektóre zagrożenia dla zdrowia wynikające z nadużywania alkoholu. Jak się jednak okazuje, picie piwa może przynieść pewne korzyści. Kluczowy jest jednak umiar.

spis treści

1. Piwo jest dobre dla zdrowia?

Picie piwa w umiarkowanych ilościach może mieć zdrowotne korzyści i zmniejszyć ryzyko wielu chorób - wynika z badań London Medical Laboratory.

Zobacz film: "Cztery symptomy, które mogą świadczyć o tym, że masz problem z alkoholem"

Picie piwa w umiarkowanych ilościach może być korzystny wpływ na zdrowie
Picie piwa w umiarkowanych ilościach może być korzystny wpływ na zdrowie (Getty Images)

''Umiarkowane spożycie piwa może poprawić zdrowie'' – zaznaczył dyrektor naukowy London Medical Laboratory, dr Quinton Fivelman cytowany w komunikacie prasowym wydanym przez LML.

Wyniki brytyjskiej analizy zostały opublikowane w czasopiśmie "Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases".

''Nasza analiza badań z USA, Włoch i Wielkiej Brytanii pokazuje, że umiarkowane spożycie piwa wiąże się ze wzrostem gęstości kości, korzyściami sercowo-naczyniowymi i immunologicznymi" – zaznaczył dr Fivelman. Wskazał też na właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

''Ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn jest zmniejszone w przypadku osób pijących umiarkowanie różne rodzaje alkoholu, w tym piwo w porównaniu z osobami niepijącymi lub intensywnie pijącymi'' - zaznaczył dr Fivelman.

2. Umiarkowane picie alkoholu

O korzyściach z umiarkowanego picia piwa mówi też inne badanie, którego wyniki ukazały się w czasopiśmie w "Psychreg". Chodzi o zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

''Badania sugerują, że umiarkowane spożycie piwa i wina zapewnia lepszą ochronę układu sercowo-naczyniowego niż picie alkoholi wysokoprocentowych'' – poinformowało w komunikacie prasowym London Medical Laboratory.

Eksperci wskazali, że kilka badań wykazało także powiązania między obniżonym ryzykiem demencji a umiarkowanym piciem alkoholu.

Jedno z nich, prowadzone w Niemczech, wykazało, że ryzyko demencji spadło o 60 procent u osób, które wypijały od dwóch do trzech drinków dziennie. Z kolei inne prowadzone w Holandii, dowiodło, że zarówno osoby, które piły za dużo alkoholu jak i te, które w ogóle nie piły w ogóle, były bardziej narażone na demencję.

3. Umiar jest kluczowy

Wszyscy eksperci podkreślają, że umiar jest kluczowym czynnikiem wpływającym na zdrowotne korzyści picia alkoholu**.

''Każdej korzyści przeciwdziała zbyt duża ilość alkoholu'' – zastrzegają badacze z London Medical Laboratory. Podkreślają też, że długotrwałe intensywne picie może prowadzić do chorób serca i zwiększa ryzyko raka.

To samo dotyczy demencji. Częste picie zbyt dużych ilości alkoholu może wywołać demencję związaną z alkoholem, która wiąże się z uszkodzeniem mózgu spowodowanym przez alkohol.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza