Trwa ładowanie...

Zła dieta zabija więcej ludzi niż palenie. Wyniki badań szokują

Niewłaściwa dieta może być przyczyną szeregu chorób, a nawet zgonów. Nowe badania podają drastyczne dane. Z powodu złego żywienie umiera rocznie więcej osób, niż wskutek nadciśnienia czy palenia papierosów.

1. Zła dieta zabija rocznie 11 milionów ludzi

Źle skomponowana dieta, w której dominuje mięso, a jest zbyt mało warzyw, bywa nazywana "dietą zachodnią". Składają się na nią ciężkostrawne pokarmy, nadmiar cukru i tłuszczów przy jednoczesnym niedoborze warzyw i owoców.

Takie żywienie może stanowić przyczynę zgonów. Naukowcy z Institute for Health Metrics and Evaluation na University of Washington nie pozostawiają złudzeń.

Zobacz film: "Uzależniające produkty"

Autorzy badań, doktor Ashkan Afshin i doktor Christopher Murray ostrzegają przed złym żywieniem, podając liczbę powodowanych przez nie zgonów. Badaniom patronowała Bill & Melinda Gates Foundation.

Wyniki wskazują, że zła dieta może być przyczyną śmierci nawet 500 tys. Amerykanów i 90 tys. Brytyjczyków rocznie.

Zła dieta powoduje na świecie śmierć blisko 11 milionów osób każdego roku.

To więcej zgonów, niż powodowane przez uzależnienie od papierosów. czy nadciśnienie. Na całym świecie każdego roku na nadciśnienie umiera 10,4 miliona osób. Z powodu palenia – 8 milionów.

2. Zła dieta skutkuje chorobami powodującymi przedwczesne zgony

Najwięcej ofiar śmiertelnych złego żywienia odnotowano w Chinach, Indiach, Rosji i Stanach Zjednoczonych.

Polskę autorzy zestawienia ulokowali na 17. pozycji – tuż za Włochami, ale przed Wielką Brytanią.

Nadmiar czerwonego mięsa i soli oraz cukru, przy jednoczesnym niedoborze warzyw i owoców, może być zabójczy. Śmierć z powodu złego żywienia dotyka osób o różnym statusie społecznym i ekonomicznym, różnej płci i w różnym wieku.

Złe żywienie skutkuje szeregiem chorób, takich jak m.in. zawał, udar, nowotwory, cukrzyca typu 2. Łącznie te problemy powodują blisko 70 proc. zgonów na świecie.

Ratunkiem dla zdrowia mogłoby być spożywanie orzechów, nasion, nabiału, produktów pełnoziarnistych oraz owoców i warzyw.

Autorzy podkreślają konieczność promowania zdrowego odżywania. Zauważalne jest jednak zupełnie inne podejście marketingowe. To żywność przetworzona produkowana jest na masową skalę i z roku na rok staje się coraz popularniejsza.

Przykładowo, dzienne zapotrzebowanie na orzechy i nasiona jest statystycznie realizowane tylko w 12 procentach, podczas gdy dzienne dawki soli przekracza się 10-krotnie, a cukru spożywa się nawet o kilkanaście razy za wiele.

Stale rośnie też spożycie przetworzonego mięsa. W związku z tym prognozy nie są optymistyczne. Skala chorób powodowanych przez złe żywienie będzie stale rosła, podobnie jak ilość zgonów z tego powodu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza