Trwa ładowanie...

Zakażone fipronilem kurczaki w polskich zakładach mięsnych. 11 ton zostanie zutylizowane

Jak podaje Główny Lekarz Weterynarii, niemal 3 tony skażonego mięsa z kurcząt trafiły z niemieckiej fermy do zakładów mięsnych na Mazowszu. Następnie zostały przekazane do obrotu. Informacja o obecności substancji używanej w lekach trafiła do Polski dopiero po 11 dniach od uboju, więc część produktów została sprzedana.

Zobacz film: "Jak sprawdzić jakość kurczaka? Wszystko o brojlerach"

Fipronil to środek przeznaczony do zwalczania kleszczy, roztoczy i wszy u psów i kotów. Tej substancji nie można stosować w przypadku zwierząt, które są przeznaczone do uboju. WHO sklasyfikowała ją jako “umiarkowanie toksyczną”.

Wyniki badań przeprowadzonych w ubojni drobiu wykazały, że norma fipronilu została przekroczona trzykrotnie. Z tego względu konieczne jest zutylizowanie 11 ton mięsa z kurcząt, które pozostały w chłodni składowej masarni.

Zobacz także:

Inne rezultaty dały badania, które wykonano w podwarszawskich zakładach mięsnych już po przetworzeniu mięsa. Okazało się, że nie jest ono niebezpieczne dla polskich konsumentów. Naukowcy nie stwierdzili w nim obecności fipronilu.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza