Trwa ładowanie...

Tłuszcze nasycone - funkcje, wpływ na zdrowie, źródła w diecie

Tłuszcze nasycone są obecne w mięsie, jajkach, serach żółtych czy w śmietanie. Są źródłem energii dla organizmu, ale okazuje się że ich nadmierne spożycie może mieć negatywne konsekwencje dla stanu zdrowia. Co warto wiedzieć o tłuszczach nasyconych?

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

spis treści

1. Czym są tłuszcze nasycone?

Tłuszcze nasycone to w większości kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, wśród roślin najpopularniejszy jest olej kokosowy. Tłuszcze te mają wysoką temperaturę dymienia, świetnie sprawdzają się do smażenia i pieczenia.

Nie rozpuszczają się w wodzie, często przybierają stałą konsystencję i białą barwę. Nasycone kwasy tłuszczowe to między innymi:

  • kwas masłowy,
  • kwas kaprylowy,
  • kwas kaprynowy,
  • kwas laurynowy,
  • kwas mirystynowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas arachidowy,
  • kwas stearynowy.

2. Zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów nasyconych

Polski Instytut Żywności i Żywienia zwraca uwagę, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być "tak niskie, jak to tylko możliwe".

Z kolei American Heart Association jest zdania, że tłuszcze te mogą stanowić jedynie 5-6 procent zapotrzebowania na energię. Zwiększenie dawki może oddziaływać na stężenie cholesterolu we krwi.

3. Funkcje tłuszczów nasyconych

  • dostarczanie energii,
  • rozpuszczanie i transport witamin K, E, D oraz A,
  • tworzenie tkanki tłuszczowej,
  • ochrona narządów wewnętrznych,
  • produkcja kwasów tłuszczowych omega-3,
  • regulowanie stężenia hormonów w organizmie.

4. Wpływ tłuszczów nasyconych na zdrowie

Tłuszcze nasycone to źródło energii i dużej ilości kalorii dla organizmu. Pełnią one kilka dość istotnych funkcji, ale ich wpływ na zdrowie to nadal kontrowersyjny temat.

Według wielu badań nasycone kwasy tłuszczowe zwiększają stężenie cholesterolu LDL, który w dłuższej perspektywie staje się przyczyną miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca czy chorób naczyniowych.

Tłuszcze nasycone sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, co również przekłada się na pogorszenie kondycji organizmu. Są one szczególnie niekorzystne dla pacjentów ze schorzeniami układu pokarmowego, trzustki czy wątroby.

Powyższe stwierdzenia są związane z nadmiernym spożyciem nasyconych tłuszczów w połączeniu z niewłaściwym trybem życia i brakiem aktywności fizycznej.

Nadal trwają badania nad wpływem tłuszczów na zdrowie, w związku z czym warto regularnie sprawdzać informacje medyczne i nieco ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych.

W codziennej diecie liczy się różnorodność, prawidłowe bilansowanie posiłków, odpowiednie długość snu i regularna aktywność fizyczna. Wówczas tłuszcze nasycone nie spowodują ogromnego spustoszenia w organizmie.

Zobacz także:

5. Źródła tłuszczów nasyconych w diecie

  • masło,
  • masło klarowane,
  • smalec,
  • olej kokosowy,
  • olej palmowy,
  • mleko,
  • ser żółty,
  • twaróg,
  • śmietana,
  • jaja,
  • wołowina,
  • wieprzowina,
  • baranina,
  • mięso drobiowe ze skórą,
  • podroby,
  • ryby,
  • gotowe wyroby cukiernicze,
  • żywność wysokoprzetworzona.

6. Czym różnią się tłuszcze nasycone od nienasyconych?

Tłuszcze nasycone i nienasycone znajdują się w wielu artykułach spożywczych, ale istnieje kilka różnic między nimi. Tłuszcze nasycone to kwasy pochodzenia zwierzęcego, które często znajdują się w żywności przetworzonej, mięsie i serach.

Ich nadmierne spożycie może zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i innych problemów ze zdrowiem. Tłuszcze nienasycone występują w składzie oliwek, awokado czy orzechów, mają pozytywny wpływ na stan zdrowia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.