Trwa ładowanie...
Bilans miesiąca
Przeczytaj najnowszy bilans abcZdrowie Temat miesiąca: NIEDOBÓR MAGNEZU

Szkodliwe bakterie żyją w jedzeniu nawet pół roku

Niepokojące wyniki nowego badania: bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe mogą przetrwać w pakowanych produktach nawet sześć miesięcy. Naukowcy z Uniwersytetu w Georgii odkryli, że salmonella dobrze czuje się nie tylko w mięsie kurczaka czy jajkach, ale również w ciastkach czy krakersach.

Zobacz film: "Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu"

1. Odporna bakteria

Salmonella może wywołać ostrą biegunkę, ból brzucha i wymioty. Najczęściej kojarzymy tę bakterię z surowym mięsem, jajkami czy rozmrożonymi produktami. Okazuje się, że dobrym środowiskiem do jej rozwoju są również suche, gotowe produkty.

Naukowcy z Uniwersytetu w Georgii odkryli, że chorobotwórcze patogeny mogą przetrwać w zapakowanych ciastkach czy krakersach nawet pół roku. Specjaliści wzięli pod lupę gotowe, suche produkty po tym, jak w ostatnim czasie w USA odnotowano większą liczbę przypadków zatruć pokarmowych. Naukowcy chcieli sprawdzić, ile bakterie mogą przetrwać w – jak mogłoby się wydawać – niesprzyjających warunkach. Sądzili, że brak wilgoci sprawi, że salmonella szybko ulegnie zniszczeniu.

Byli jednak w błędzie, ponieważ okazało się, że bakteriom nie tylko udało się przeżyć, ale były aktywne nawet przez sześć miesięcy. Naukowcy wyizolowali cztery różne rodzaje salmonelli, które umieścili w nadzieniach popularnych ciastek oraz krakersów, dostępnych w sklepach i w automatach z żywnością. Produkty były przechowywane w takich samych warunkach, jak te obecne na rynku. Naukowcy byli zaskoczeni, gdy okazało się, że salmonella żyła nawet 182 dni.

2. Zatrucie pałeczkami salmonelli

Z badań wynika, że niebezpieczne bakterie mogą być obecne w ulubionych ciasteczkach czy innych suchych przekąskach. Po zjedzeniu zakażonego produktu mogą się pojawić nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból brzucha, głowy, nudności, wymioty, biegunka, dreszcze, osłabienie, gorączka. Pierwsze symptomy pojawiają się zwykle w ciągu doby od zakażenia.

Zatrucie salmonellą może być groźne zwłaszcza dla dzieci, osób starszych oraz z obniżoną odpornością. Może dojść do niebezpiecznego odwodnienia, dlatego najważniejsze w leczeniu jest uzupełnienie płynów i elektrolitów oraz stosowanie lekkostrawnej diety. Poza tym chorym podaje się leki, a w niektórych przypadkach antybiotyki. Zakażenie pałeczkami salmonelli może mieć jednak ciężki przebieg – pacjent wymaga wtedy hospitalizacji.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza