Trwa ładowanie...

Słona skóra może świadczyć o problemach z sercem. Zjawisko zaobserwowano u osób z chorobami nerek

Dietetycy ostrzegają, że Polacy spożywają ponad 2 razy więcej soli niż jest to zalecane. Tymczasem nadmiar soli w codziennej diecie może mieć bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. W świetle najnowszych odkryć podwyższona zawartość sodu w skórze może być związana z zaburzeniami w pracy lewej komory serca.

1. Słony smak skóry to znak ostrzegawczy

Naukowcy przeanalizowali dane 99 pacjentów cierpiących na przewlekłą chorobę nerek. Ta przypadłość zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Badania opublikowano w Journal of the American Society of Nephrology.

Głównym źródłem sodu w naszej diecie jest sól. Z reguły jego poziom jest mierzony w badaniu krwi i moczu. W przypadku tego badania naukowcy oparli się na analizie stężenia sodu w skórze.

Zobacz film: "Sól nie tak szkodliwa jak sądzono"

Wyszli z założenia, że nasze mięśnie i inne tkanki również magazynują sód. Na tej podstawie stwierdzili, że u pacjentów z problemami nefrologicznymi obniżenie zawartości sodu może znacząco poprawić stan ich układu sercowo-naczyniowego.

Stan lewej komory serca jest krytyczny u osób z dużym poziomem sodu. Pod wpływem powiększania i pogrubiania ścian komory, dochodzi do stanu zwanego "przerostem". Powiększony mięsień sercowy traci elastyczność i ostatecznie może nie pompować z taką siłą, jak to konieczne. Częściej takie przypadki dotyczą osób z wysokim ciśnieniem krwi.

2. Z czym związane jest wysokie spożycie sodu?

Zdaniem autorów badania spożywanie zbyt dużej ilości sodu może wpłynąć na to, czy u osób z przewlekłą chorobą nerek wystąpią też problemy z sercem.

"Nasze odkrycie silnego związku między słoną skórą a zmianami w strukturze serca sugeruje, że zmniejszenie zawartości sodu w skórze - na przykład ograniczenie spożycia sodu w diecie lub stosowanie leków prowadzących do zwiększonego wydalania sodu - mogą mieć korzystny wpływ na serce u pacjentów z chorobami nerek" - wyjaśnia dr Markus Schneider z niemieckiego Uniwersytetu Erlangen-Norymberga w rozmowie z Medical Daily.

Badania wskazują na jeszcze jeden związek: zależność między zawartością soli w skórze a ciśnieniem krwi. Wysoki poziom sodu u pacjentów z chorobami nerek wcale nie oznacza, że spożywają oni więcej soli w porównaniu z innymi osobami. Odpowiedzialność w tym wypadku ponosi nieprawidłowa praca nerek, które nieodfiltrowywują nadmiaru sodu z organizmu. Może to spowodować, że sód pozostanie w ciele, prowadząc w konsekwencji do wzrostu ciśnienia krwi.

3. Polacy jedzą za dużo soli

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby dzienne spożycie soli nie wynosiło więcej niż 5 g, to oznacza jedną płaską łyżeczkę. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wynika, że statystyczny Polak spożywa dziennie 2–3 razy więcej soli niż mówią zalecenia WHO. Warto pamiętać, że sól jest obecna w większości produktów, które spożywamy m.in. w mięsie, mleku, kaszach, płatkach zbożowych, a nawet w warzywach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza