Trwa ładowanie...

Siemię lniane - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób jedzenia

Siemię lniane to niepozorne ziarenka lnu pospolitego, zaliczane do superfoods o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Siemię lniane może być traktowane jako część profilaktyki osteoporozy, cukrzycy, otyłości, nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Już jedna łyżka siemienia dziennie ma pozytywny wpływa na kondycję organizmu. Co warto wiedzieć o tym produkcie?

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

spis treści

1. Co to jest siemię lniane?

Siemię lniane to brązowe lub lekko złote ziarenka lnu pospolitego. Produkt ten należy do superfoods, czyli żywności o cennych właściwościach zdrowotnych.

Okazuje się, że siemię lniane ma pozytywny wpływ na kondycję organizmu, wygląd skóry i włosów. Można kupić je w formie ziarenek lub zmielonego proszku. Do diety warto włączyć również olej lniany otrzymywany z nasion.

2. Wartości odżywcze siemienia lnianego

  • błonnik (stanowi ponad 1/3 masy nasion),
  • kwasy tłuszczowe omega-3 (stanowią ok. 60 procent tłuszczów),
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • mangan,
  • miedź,
  • cynk,
  • selen,
  • kwas foliowy,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • niacyna,
  • witaminy z grupy B,
  • lignany,
  • substancje śluzowe,
  • sterole roślinne,
  • aminokwasy.

100 gramów siemienia lnianego zawiera 534 kalorie, nawet niewielka ilość produktu wzbogaca potrawy o dodatkowe składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne.

Zobacz także:

3. Właściwości lecznicze siemienia lnianego

Siemię lniane wywiera pozytywny wpływ na układ pokarmowy, co okazuje się szczególnie wartościowe w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych. Wszystko za sprawą substancji śluzowych, które chronią wrażliwą śluzówkę przewodu pokarmowego.

Właściwości te szczególnie cenią osoby, które cierpią na chorobę wrzodową. Za sprawą regularnego spożywania siemienia zauważają zmniejszenie dolegliwości i dyskomfortu.

Siemię lniane wspomaga trawienie i redukuje problemy z wypróżnianiem, takie jak biegunki i zaparcia. Dodatkowo pomaga w przypadku zespołu jelita drażliwego i skłonności do wzdęć.

Produkt ma też pozytywne działanie w przypadku przeziębienia i grypy - nawilża gardło i drogi oddechowe, dzięki czemu zmniejsza się ból gardła i kaszel.

Siemię lniane ze względu na wysoką zawartość błonnika ma nieodzowny wpływ na poziom złego cholesterolu we krwi. Za jego sprawą możliwe jest zmniejszenie ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy czy zakrzepicy.

Błonnik jest też niezbędny w procesie odchudzania, pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu, przyspiesza uczucie sytości i sprawia, że jesteśmy najedzeni na dłużej.

Siemię lniane reguluje stężenie glukozy we krwi i zapobiega nadmiernemu wzrostowi cukru we krwi. Redukuje również objawy, związane z nieprawidłowym stężeniem estrogenów, szczególnie w okresie menopauzy.

Produkt może być traktowany jako element profilaktyki przeciwnowotworowej, siemię obniża ryzyko rozwoju raka żołądka, jelita grubego, piersi i szyjki macicy. Dodatkowo hamuje rozwój osteoporozy i nadciśnienia tętniczego, ze względu na obniżanie napięcia ścian naczyń krwionośnych.

4. Jak jeść siemię lniane?

Zaleca się spożywać 1-2 łyżki siemienia lnianego dziennie, by dostrzec jego wpływ na zdrowie. Ziarenka można wykorzystać jako dodatek do kanapek, sałatek, zup i wielu innych potraw. Produkt można wcześniej delikatnie podprażyć na suchej patelni.

Siemię sprawdza się świetnie do wypieków chleba, bułek, tart i babeczek. Zmielone siemię lniane ma właściwości wiążące, więc może zastępować jajka w większości przepisów.

Dzięki temu potrawy staną się odpowiednie dla wegan i osób na diecie cholesterolowej. Sproszkowane ziarna wzbogacą również jogurty, musli, owsianki, koktajle czy placuszki. Można przyrządzić z nich kisiel, który pomoże w przypadku problemów żołądkowych.

4.1. Kisiel z siemienia lnianego

Składniki:

  • trzy łyżki ziaren lnu,
  • szklanka przegotowanej ciepłej wody.

Przygotowanie:

Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie całość odcedzamy i spożywamy 2-3 razy dziennie, do momentu aż poczujemy się lepiej. Do kisielu można dodać ulubione owoce z odrobiną miodu lub syropu daktylowego.

5. Skutki uboczne spożywania siemienia lnianego

Siemię lniane przynosi wiele korzyści dla zdrowia, ale produkt w nadmiarze może skutkować odwodnieniem. Ma to związek z faktem, że ziarenka pochłaniają duże ilości wody. Po spożyciu siemienia należy pamiętać o piciu dużej ilości wody.

Niektóre osoby skarżą się na biegunki lub nudności, może mieć to związek z posiadanymi nietolerancjami pokarmowymi. Wówczas najlepiej zmniejszyć ilość spożywanego siemienia lub całkowicie je odstawić. Ostrożność powinni zachować przede wszystkim pacjenci z chorobami układu pokarmowego, takimi jak zwężenie przełyku czy niedrożność jelita.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

    Pomocni lekarze

    Szukaj innego lekarza