Trwa ładowanie...

Ryzyko amputacji stopy cukrzycowej

Stopa cukrzycowa jest jednym z powikłań u osób cierpiących z powodu cukrzycy. Można podzielić mechanizm jej powstawania na: neuropatyczny oraz naczyniowy.

Zobacz film: "Co wpływa na glikemię?"

Neuropatia ruchowa prowadzi do zaników mięśniowych, co prowadzi do zaburzenia równowagi pomiędzy mięśniami antagonistycznymi (przeciwstawnymi) w ten sposób dochodzi do deformacji stopy. Natomiast neuropatia czuciowa objawia się brakiem odczuwania bólu, temperatury i dotyku, co jest bardzo zgubne dla chorego, ponieważ uszkadza sobie stopę nawet o tym nie wiedząc. Dlatego bardzo ważne jest by osoby z cukrzycą codziennie, najlepiej wieczorem, zwłaszcza po długich spacerach – oglądały dokładnie stopy w poszukiwaniu odcisków, owrzodzeń. Żadnych nawet drobnych zmian, nie można zaniedbać! Neuropatia autonomiczna prowadzi do zaburzenia krążenia krwi w stopie, co prowadzi do zaburzeń troficznych i owrzodzeń.

Zaburzenia naczyniowe są przede wszystkim spowodowane miażdżycą tętnic kończyn dolnych – należy pamiętać, iż cukrzyca nasila znacznie zmiany miażdżycowe. Ponadto mogą być zaburzenia o etiologii mieszanej – stopa neuropatyczno-niedokrwienna.

Niestety zespół stopy cukrzycowej może wiązać się z amputacją kończyny – jest to w chwili obecnej najczęstsza przyczyna takiego zabiegu. Czy jednak zawsze choroba ta kończy się amputacją? Na to pytanie odpowie prof. Jan Tatoń, diabetolog.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza