Ryby w diecie powinny pojawiać się co najmniej raz w tygodniu. Zawierają dużo cennych tłuszczu, kwasów i składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i życie. Trudno znaleźć taką część naszego organizmu, na którą ryby nie oddziaływałyby korzystnie.
Regularne jedzenie ryb wspiera przede wszystkim
- pracę mózgu
- koncentrację i pamięć
- kondycję i sprawność psychiczną i psychoruchową
- pracę serca
- układ krwionośny
- układ kostno-stawowy
Jedzenie ryb zaspokaja zapotrzebowanie na białko (dobrze przyswajalnego), a także zawierają szereg witamin i minerałów (m. in. witaminy D, witamin z grupy B, a także jodu).
Najważniejszą zaletą ryb jest fakt, iż są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6. Ryby zawierają ich najwięcej i tak naprawdę trudno szukać ich gdzieś indziej w przyrodzie.
Obniżają one stężenie trójglicerydów we krwi, a więc także złego cholesterolu LDL. NNKT usprawniają też proces wchłaniania wapnia, a więc ich spożywanie może zapobiec osteoporozie.
Według europejskich badań, 30% całkowitej energii, przyjmowanej z posiłkami, powinno pochodzić z tłuszczów, z czego aż 20 z NNKT, a tylko 10 z tłuszczów nasyconych. Dlatego tak ważne jest włączenie ryb do codziennej diety.
Wprowadzenie na stałe ryb do diety zapobiega też zwyrodnieniom plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku w starszym wieku.
Ryby wpływają na kondycję psychiczną, a więc w okresie obniżonej koncentracji i sprawności umysłowej (następującej w wyniku ciągłego odczuwania stresu albo zmęczenia), warto sięgać po takie ryby jak:
- makrela
- sardynki
- łosoś
- pstrąg
- dorsz
- śledzie
Są one najbardziej bogate w kwasy Omega 3.
Ryby zawierają dużo dobrych tłuszczy, jednak w przypadku stosowania diety odchudzającej warto ograniczyć jedzenie tych najpopularniejszych (takich, jak łosoś), a sięgać po chude ryby, np.:
- sola
- płastuga
- witlinka
Jeśli zależy nam na budowaniu masy mięśniowej, sięgajmy przede wszystkim po ryby, które zawierają dużo mięsa, takich jak tuńczyk.
Ryby polecane są także biegaczom, ponieważ chronią stawy przed groźnymi zmianami artretycznymi i poprawiają funkcjonowanie płuc po wysiłku.
Najlepiej jest przygotowywać ryby na parze albo w piekarniku, aby zachować ich wartości odżywcze i nie wykorzystywać smażenia do ich przygotowania. Większość z nich najlepiej smakuje w towarzystwie cytryny i tymianku.