Trwa ładowanie...

Przewlekła alergia pokarmowa może być przyczyną chorób serca i nowotworów

Otyłość, cukrzyca, choroby serca, nowotwory. Czy zdawałeś sobie sprawę, że mogą być one wynikiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie? Ten proces może toczyć się latami, dając niespecyficzne objawy, takie jak: częste bóle głowy, odczucie ciągłego zmęczenia, sińce pod oczami, obniżony nastrój, infekcje, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Zobacz film: "Jak alergie pokarmowe opóźnione wpływają na wygląd?"

Przyczyną złej kondycji bywa często opóźniona alergia pokarmowa, z której istnienia większość ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy. Bagatelizowanie tych dolegliwości może natomiast nieść bardzo poważne zdrowotne konsekwencje.

  • Ponad 90 proc. moich pacjentów jest uczulonych na ponad 30 produktów - mówi dietetyk Lidia Trawińska.

Alergia pokarmowa może wystąpić natychmiast po spożyciu danego produktu, ale w przypadku opóźnionej alergii pokarmowej, reakcja pojawia się dopiero po kilku dniach, a nawet tygodniach. Zwykłe testy alergiczne badają natychmiastowy wpływ produktu na organizm, wykrywając ostrą (IgE zależną) alergię pokarmową, na którą cierpi 3-5 proc. populacji.

Wszyscy mieszkańcy krajów cywilizowanych, z powodu złego stylu odżywiania się, od wczesnej młodości narażeni są na dolegliwości wywoływane opóźnioną reakcją alergiczną. Częste spożywanie produktu alergizującego powoduje, że powstaje przewlekły stan zapalny, który niszczy błonę śluzową jelit, wyściółkę naczyń krwionośnych i narządy wydzielania wewnętrznego. Zaburzone zostaje przyswajanie takich składników odżywczych jak: minerały, witaminy, białka, tłuszcze, powodując niedożywienie na poziomie komórkowym.

W ciągu kilku lat, może to doprowadzić do wielu poważnych chorób cywilizacyjnych m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy, nowotworów, chorób serca.

  • Mamy zachwianą równowagę metaboliczną i zaburzenia przyswajania niezbędnych substancji odżywczych. I tak np. nie możemy pozbyć się nadwagi, ponieważ nasze komórki są niedożywione. Organizm domaga się jedzenia, a my, żyjący w ciągłym pośpiechu, stresie, podsuwamy mu zazwyczaj śmieciowe jedzenie. Bez względu na to jak bardzo będziemy starali się schudnąć, nie zobaczymy efektów, bo „zatruty” i domagający się składników odżywczych organizm rządzi się już swoimi prawami – tłumaczy Lidia Trawińska.

Rozwiązaniem problemu może być wykonanie cytotoksycznego testu opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji). Pozwala on na wykonanie pełnej analizy morfologicznej krwi, a nie tyko ilościowej oceny przeciwciał klasy IgG czy IgE. Test ten bada cały układ białokrwinkowy. To określa stopień reakcji organizmu na 201 składników spożywczych i dodatków do żywności. W oparciu o wyniki, pod okiem specjalisty medycyny żywieniowej powinna zostać wdrożona dieta eliminacyjno-rotacyjna. Wówczas można wyeliminować składniki odpowiedzialne za przewlekły stan zapalny i zastąpić je odpowiednimi dla nas. Niektóre produkty należy wyeliminować na trzy miesiące, a niektóre nawet na rok. Wszystko zależy od tego, w jakim stopniu dany składnik nas uczula. Mogą to być również produkty, które uważamy za zdrowe, np. sałata, marchewka, pomidory.

9 najlepszych psów dla alergików
9 najlepszych psów dla alergików [10 zdjęć]

Nie ma magicznego leku na wszelkie problemy alergików. Istnieje jednak kilka wskazówek, które pozwalają...

zobacz galerię
  • Pacjenci są bardzo zaskoczeni, gdy dowiadują się, że nie mogą jeść np. szpinaku czy czosnku. Jednak zazwyczaj już po dwóch tygodniach zaprzestania jedzenia szkodliwych produktów, pacjenci przychodzą i mówią, że lepiej się czują, gubią zbędne kilogramy, mają więcej energii, wzrasta ich libido i poprawiają się wyniki badań. Krótko mówiąc, chudną i młodnieją. Wraca im chęć do życia – wyjaśnia dietetyk.

Taka terapia wymaga jednak zaangażowania ze strony pacjenta. Każdy otrzymuje indywidualny program żywieniowy i musi zacząć rozważnie dobierać swoje menu. W przypadku diety eliminacyjno-rotacyjnej niektóre produkty należy wyeliminować na trzy miesiące, niektóre na rok, niektóre na całe życie. Wszystko zależy od tego, w jakim stopniu dany produkt nas uczula.

Dr Lidia Trawińska - dietetyk kliniczny i współzałożyciel Centrum medycznego VIMED. Jest pionierką współczesnej medycyny żywieniowej opartej na diagnostyce opóźnionej alergii pokarmowej. Od wielu lat walczy ze zmianą podejścia Polaków do jedzenia, skutecznie obalając dietetyczne mity.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza