Trwa ładowanie...
Bilans miesiąca
Przeczytaj najnowszy bilans abcZdrowie Temat miesiąca: NIEDOBÓR MAGNEZU

Produkty niewskazane w cukrzycy

Dieta jest istotną metodą leczenia cukrzycy i ma znaczenie równorzędne z farmakoterapią. Dzięki przestrzeganiu diety cukrzyk jest w stanie prawidłowo kontrolować poziomy i glikemii. Dieta w cukrzycy powinna się składać w 15-20% z białek, skład tłuszczy nie powinien przekraczać 30% a węglowodany powinny stanowić 50-60%.

Zobacz film: "Co powienien wiedzieć chory na cukrzycę?"

Przyjmowane białka powinny pochodzić głównie z produktów roślinnych, ryb i drobiu. Bardzo istotne jest wyeliminowanie z diety węglowodanów prostych, gdyż bardzo szybko się wchłaniają i bardzo szybko powodują nasilony wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku. Powoduje to znaczne utrudnienie kontroli cukrzycy.

W diecie przeciwwskazane są również te posiłki bogate w skrobie, które mają wysoki indeks glimemiczny. W diecie powinny przeważać produkty o niskim indeksie glikemicznym, np. makarony oraz produkty bogate w błonnik. Węglowodany złożone w przeciwieństwie do węglowodanów prostych są wchłaniane dużo wolniej i przy ich spożywaniu wzrost poziomu glukozy jest bardziej równomierny i nie tak gwałtowny. Których produktów powinien unikać cukrzyk? Na to pytania odpowiada dr Agnieszka Tiuryn-Pietrulewicz.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza