Trwa ładowanie...

Popijasz tym leki? 6 napojów, których nie wolno łączyć z lekami

Choć ulotki nie określają precyzyjnie, czym popijać tabletkę to większość z nas wie, że najlepszym wyborem jest woda. A które z płynów mogą wchodzić w interakcje z lekami i są szczególnie niewskazane? Oto 6 napojów, których pod żadnym pozorem nie wolno łączyć z lekami.

spis treści

1. Mleko i produkty mleczne

Jednym z czynników, który wpływa na zdolność organizmu do przyswojenia substancji czynnych z leku zażywanego doustnie, jest odpowiednia kwasowość żołądka. Tymczasem mleko i produkty mleczne takie jak kefir czy jogurt zobojętniają sok żołądkowy, osłabiając wchłanianie się leku.

Leki należy popijać wyłącznie wodą
Leki należy popijać wyłącznie wodą (Getty Images)

Z mlekiem mogą reagować zwłaszcza niektóre antybiotyki – tetracyklina, cyprofloksacyna i norfloksacyna. Osoby, które je zażywają, powinny unikać produktów mlecznych nawet na kilka godzin przed zażyciem tabletki!

Również leki przeciw osteoporozie, a także leki i suplementy diety zawierające żelazo zdecydowanie nie powinny być łączone z mlekiem. Może to osłabiać ich działanie – głównym "winowajcą" jest tutaj wapń.

2. Sok grejpfrutowy

Soki owocowe, a w szczególności sok grejpfrutowy, mogą w różnoraki sposób zmieniać działanie leku – nasilać, osłabiać, przyspieszać lub opóźniać jego wchłanianie do krwiobiegu.

Jak informuje FDA, grejpfrut za sprawą glikoproteiny P nie pozwala lekom przedostać się do krwiobiegu. Z drugiej strony jednak może pobudzać enzymy trawienne, przyspieszając działanie leku. Podobne działanie wykazują też takie owoce takie jak pomarańcze sewilskie i tangele.

Wszystkie soki owocowe, bogate w witaminę C, tym sok pomarańczowy czy jabłkowy mogą też osłabiać działanie określonych antybiotyków, beta-blokerów i farmaceutyków stosowanych w leczeniu onkologicznym.

Sok żurawinowy wchodzi w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew, mogąc prowadzić do poważnych krwawień.

3. Herbata

Herbata zawiera kwas garbnikowy (taninowy), który ogranicza wchłanianie żelaza – zarówno z pokarmu, jak i z leków oraz suplementów diety. Nie powinna być więc pita w trakcie zażywania leków przez osoby cierpiące z powodu anemii.

Naukowcy podkreślają również, że z uwagi na teinę zawartą w naparze z liści herbaty, napój ten może wpływać negatywnie na skuteczność określonych leków stosowanych w chemioterapii oraz leków z substancjami: adenozyną i klozapiną.

Zielona herbata z kolei spowalnia krzepnięcie krwi, co może prowadzić do niebezpiecznych powikłań w przypadku takich leków jak: warfaryna, ibuprofen lub aspiryna.

Ta ostatnia substancja w połączeniu z zieloną herbatą za sprawą fenytoiny stanowi dodatkowo duże obciążenie dla wątroby.

4. Kawa i napoje energetyzujące

Podobnie jak herbata kawa i energetyki zawierają składnik mogący wpływać na działanie leków – jest to kofeina.

Badacze wskazują, że zwłaszcza niektóre leki nie powinny być popijane małą czarną. Należą do nich farmaceutyki z efedryną – może to skutkować problemami z sercem. Przyjmując adenozynę z kolei należy nie tylko unikać popijania jej kawą, ale nawet zachować 24-godzinny odstęp czasowy.

Połączenie kawy oraz antybiotyków może z kolei powodować drżenie dłoni i przyspieszenie akcji serca. Kawa może nasilać także dolegliwości trawienne, powodując bóle brzucha i biegunkę.

5. Napoje gazowane

Tabletki zapijana coca-colą? To bardzo zły pomysł, zwłaszcza w odniesieniu do konkretnych grup leków. I nie tylko z uwagi na zawartą w niej kofeinę – cola może także zwiększać kwasowość żołądka, wchodząc w interakcje z lekami.

Zawarty w napoju kwas węglowy z kolei w połączeniu z lekami może prowadzić do uszkodzeń śluzówki przewodu pokarmowego.

Napoje gazowane mogą zmniejszać działanie leków przeciwbakteryjnych oraz – podobnie jak herbata i mleko – ograniczają wchłanianie żelaza do krwiobiegu.

6. Alkohol

Mieszanie alkoholu z lekami to najgroźniejsze połączenie – może doprowadzić nie tylko do braku skuteczności leczenia. Wśród najczęstszych powikłań spowodowanych połączeniem alkoholu z lekami wymienia się nudności, wymioty, zaburzenia koordynacji i splątanie. Jednak są o wiele groźniejsze konsekwencje popijania leków alkoholem lub picia alkoholu w bezpośrednio przed lub po zażyciu leków.

Jest to niebezpieczne zwłaszcza dla wątroby, która musi metabolizować zarówno leki, jak i alkohol. Tak duże obciążenie organu może spowodować nieodwracalne uszkodzenia. Oprócz tego alkohol może zwiększać przyswajalność substancji czynnych w takim stopniu, który powoduje, że lek staje się toksyczny. Dotyczy to między innymi leków psychotropowych.

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą też wyzwalać lub potęgować skutki uboczne przyjmowanego farmaceutyku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza