Trwa ładowanie...

Olej z czarnego kminku – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnego kminku, inaczej olej z czarnuszki, jest produktem wyjątkowym. Zawiera wiele aminokwasów i witamin, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. To dlatego warto mieć go w swojej kuchni, apteczce i kosmetyczce. Jakie ma właściwości? Jak go stosować? Na co pomaga?

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

spis treści

1. Co to jest olej z czarnego kminku?

Olej z czarnego kminku, czyli czarnuszki (Nigella sativa), wciąż zyskuje na popularności. Ma to związek z wieloma walorami rośliny, z której jest tłoczony. Nie bez powodu w starożytności był nazywany „złotem faraonów”.

Czarnuszka siewna, bo o niej mowa, naturalnie rośnie głównie w Europie Południowej i Azji Zachodniej. Dziko występuje na siedliskach ruderalnych i jako chwast zbożowy. To jednoroczna roślina miododajna, która należy do rodziny jaskrowatych. Jest znana od co najmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji Południowej i Afryce Północnej.

Jej inne nazwy to: czarny kminek, czarnuszka egipska, kmin indyjski, czarna kolendra. Olej z czarnego kminu otrzymuje się poprzez tłoczenie nasion czarnuszki na zimno. To pozwala na uniknięcie zastosowania rozpuszczalników, dzięki czemu w oleju pozostają cenne naturalne składniki, jak tymokinon, α-herydyna i olejki eteryczne.

Dzięki temu produkt jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo charakterystyczny oraz wyrazisty tak w smaku, jak i zapachu. Ma barwę od miodowej po ciemnobrązową, intensywnie korzenny zapach i lekko gorzkawy smak.

Ze względu na walory olej z czarnuszki wykorzystuje się zarówno w celach leczniczych, jak i pielęgnacyjnych. Stosuje się go tak wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

2. Właściwości i zastosowanie oleju z czarnuszki

Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są nasiona czarnuszki, które mają intensywnie ciemny kolor oraz silny, korzenny aromat. Ich główny składnik stanowi olej zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i linolenowy. Ponadto olejek lotny (głównym składnikiem jest tymochinon), białko, alkaloidy, flawonoidy oraz związki saponinowe.

Olej z czarnuszki zawiera 15 aminokwasów, proteiny, węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witaminy: A, B1, B2, C i PP (niacyna), a także wiele minerałów: wapń, potas, żelazo, magnez, selen i cynk.

Czarnuszka ma działanie żółciopędne, moczopędne, grzybobójcze, rozkurczające na mięśnie gładkie, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze, przeciwzapalne. Ponadto poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, wzmaga wydzielanie mleka, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność.

3. Olej z czarnuszki - właściwości lecznicze

Na co pomaga czarny kminek? Olej z czarnego kminku warto stosować w przypadku nadżerek i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz wrzodów. Ponadto czarnuszka działa żółciopędnie i rozkurczająco, więc sprawdzi się także w dolegliwościach trawiennych.

Ponieważ olej z czarnuszki jest zasobny w nienasycone kwasy tłuszczowej, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Jego regularne spożywanie obniża ogólne stężenie lipidów we krwi, frakcję HDL (nazywaną „złym cholesterolem”) oraz poziom cukru. Oznacza to, że wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu II oraz innych schorzeń układu naczyniowo - sercowego.

Wiele badań potwierdziło skuteczność oleju z czarnuszki w łagodzeniu objawów alergii: alergicznego nieżytu nosa, astmy oskrzelowej, którą wywołują i zaostrzają alergeny wziewne.

O oleju z czarnego kminku wspomina się również w kontekście podnoszenia odporności organizmu. Chroni go przed wolnymi rodnikami i wirusami. Olej czarnuszki stosowany regularnie przyspiesza metabolizm, usprawnia procesy trawienia oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Działa korzystnie na mózg jako środek poprawiający pamięć. Jest szczególnie zalecany jest przy infekcjach dróg oddechowych i układu moczowego, zapaleniu zatok i zaburzeniach hormonalnych.

Dawkowanie oleju z czarnuszki jest proste. Zaleca się picie oleju po 1 łyżeczce od jednego do dwóch razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem (nigdy na czczo). Można również zdecydować się na olej z czarnego kminku kapsułki, które są dostępne w aptece.

4. Olej z czarnego kminku na twarz, ciało i włosy

Naturalny olej z czarnego kminku to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Można go stosować w celach pielęgnacyjnych na twarz i ciało, ponieważ:

  • odżywia i nawilża skórę,
  • dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy działa antyoksydacyjnie, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników,
  • opóźnia proces starzenia się skóry, pomaga redukować zmarszczki,
  • przywraca równowagę sebum skóry,
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, przyspiesza gojenie się skóry,
  • pomaga redukować blizny i przebarwienia różnego pochodzenia,
  • zmniejsza zaczerwienienia, łagodzi podrażnienia,
  • korzystnie wpływa na problemy skórne, wspomaga leczenie trądziku i grzybicy skóry, Jest polecany przy łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry i liszaju,
  • zmniejsza objawy odczynu alergicznego.

Olej z czarnego kminku na twarz sprawdza się w pielęgnacji skóry wymagającej: podrażnionej, alergicznej, wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz zniszczonej. Olej z czarnego kminku działa także na włosy:

  • pobudza porost włosów, zapobiega ich wypadaniu oraz łysieniu,
  • łagodzi świąd i podrażnioną skórę głowy, przywraca jej równowagę.
  • nawilża włosy, chroni je przed nadmierną utrata wody.

Zobacz także:

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza