Przejdź na WP

Odgrzewane potrawy. Na te trzeba uważać (WIDEO)

Odgrzewanie to nie zawsze dobry pomysł. Część potraw pod wpływem wysokiej temperatury traci wartości odżywcze, a także powoduje nieprzyjemne dolegliwości.

Wyjmujesz z lodówki wczorajsze śniadanie czy obiad i wkładasz do mikrofalówki? Zanim to zrobisz, sprawdź, czy nie popełniasz błędu.

Niektóre potrawy nie powinny być odgrzewane.

Na twojej "czarnej" liście niech znajdą się produkty spożywcze, które zawierają azotany. Po podgrzaniu mogą zamienić się w rakotwórcze związki.

To samo dotyczy szpinaku, grzybów, rzepy, ziemniaków i buraków.

Groźny dla naszego zdrowia jest też odgrzewany kurczak. Jeśli dzień lub dwa po przygotowaniu trafi do mikrofalówki, niemal pewne będą problemy żołądkowe.

Zatrucie zgotujemy sobie również odgrzewając ryż, potrawy z dodatkiem oleju i sałatę masłową.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz nasze WIDEO.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy