Trwa ładowanie...

Niska podaż wapnia - przyczyny, wapń w diecie

Niska podaż wapnia w organizmie (hipokalcemia) może prowadzić do zaburzeń pracy organizmu. Najczęstszą przyczyną niskiego poziomu wapnia jest nieprawidłowo zbilansowana dieta.

spis treści

1. Niska podaż wapnia - przyczyny

Wapń jest makropierwiastkiem odgrywającym istotne funkcje w wielu procesach warunkujących prawidłowy rozwój, wzrost i funkcjonowanie organizmu. Wapń uczestniczy w skurczu mięśni, przewodnictwie nerwowym oraz w krzepnięciu krwi. Około 99% wapnia zmagazynowane jest w kościach i stanowi około 1,5% masy ciała. Obniżenie stężenia wapnia we krwi określane jest terminem hipokalcemia i może być spowodowane licznymi czynnikami. Najczęstszą przyczyną niskiej podaży wapnia jest zbyt mała ilość w diecie produktów bogatych w wapń oraz niski poziom witaminy D. Jednakże niewystarczające stężenie wapnia może wystąpić również w zaburzeniach gospodarki hormonalnej oraz niskiej podaży magnezu.

Zobacz film: "Jak rozpoznać i leczyć łuszczycę?"

Objawy niskiego poziomu wapnia we krwi początkowo mogą być przeoczone, przez co niejednokrotnie groźne schorzenia mogą rozwijać się przez dłuższy czas niezauważone.

2. Niska podaż wapnia - obecność pierwiastka w diecie

Wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego odbywa się w jelicie cienkim przy udziale witaminy D3. Przeciętna absorpcja wapnia z racji pokarmowej waha się od 30 do 40 proc. i wzrasta nawet do 75 proc. w stanach zwiększonego zapotrzebowania (okres intensywnego wzrostu, ciąża, laktacja, niski poziom w organizmie), a obniża się w wieku starszym, zwłaszcza przy niskim poziomie witaminy D3. Produktami spożywczymi, z których wapń najlepiej jest przyswajalny są mleko i jego przetwory. Jednak dieta i tak nie jest w stanie zapewnić prawidłowego poziomu tego pierwiastka. Konieczne jest więc połączenie odpowiedniego odżywiania z suplementacją.

Zawartość wapnia w produktach spożywczych w mg/100 g produktu:

ProduktZawartość wapnia w mg w 100 g produktuProduktZawartość wapnia w mg w 100 g produktu
Mleko 2%120Pietruszka zielona139
Ser twarogowy chudy96Brokuły48
Ser żółty ementaler835Fasola biała163
Żółtko jaja147Fasolka szparagowa65
Schab15Marchew36
Udko kurczaka9Pomarańcze33
Soja, nasiona203Grejpfrut22
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi300Morele suszone139

Nadmierna podaż fosforu w diecie obok innych czynników, takich jak deficyt laktozy, witaminy D czy nadmiar białka w diecie, może obniżać wchłanianie wapnia. Dlatego stosunek zawartości wapnia do fosforu w produktach spożywczych jest pośrednią miarą jego przyswajalności i nie powinien być mniejszy niż 1:1. Spożywanie zbyt dużej ilości białka we wczesnym w dzieciństwie przyczynia się do demineralizacji kości, gdyż każdy gram spożytego białka powoduje wydalenie z moczem 1 mg wapnia. Również dieta z dużą zawartością sodu powoduje utratę wapnia z moczem – spożyciu 1 g sodu towarzyszy wydalenie 26 mg wapnia z moczem.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

lek. Magdalena Reszczyńska
Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza