Przyczyn zachorowań może być wiele. Do głównych czynników zwiększających ryzyko zalicza się: palenie papierosów, picie alkoholu, a zwłaszcza stosowania tych używek razem, żucie tytoniu czy zakażenie ludzkim wirusem brodawczaka HPV. Zachorowalność również, stwierdza się u osób, które przez dłuższy czas były narażone na kontakt z azbestem, niklem i oparami kwasu siarkowego.
Ryzyko zapadalności na tą chorobę może być związane ze złą dietą. Wykazano, że osoby, które spożywają więcej produktów konserwowanych solą, mają wyższe prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór tego typu.
W procesie wytwarzają się bowiem duże ilości nitorozamin, które są substancjami kancerogennymi i mutagennymi na komórki organizmu. Najbardziej niebezpieczne jest przyjmowanie takich pokarmów w okresie dzieciństwa.
Inną przyczyną może być również spożywanie niskokalorycznych produktów oraz tych, które są ubogie w żelazo.