Trwa ładowanie...

Nieoceniona dla diabetyków. Obniża poziom cukru we krwi już w kilka minut

Dieta odgrywa niebagatelną rolę w życiu cukrzyków. Ale myśląc o produktach z niskim IG, na pewno nie biorą pod uwagę... czarnej fasoli. Tymczasem badacze dowodzą, że warto ją włączyć do menu na stałe. Oto dlaczego.

Zobacz film: "Czym jest insulina?"

spis treści

1. Indeks glikemiczny a cukrzyca

Poziom cukru we krwi regulowany jest za sprawą insuliny. Jednak u chorych na cukrzycę typu 2 ten mechanizm nie działa prawidłowo, skutkiem czego są wahania poziomu cukru. Wahania glikemii nie pozostają bez wpływu na organizm – największym więc wyzwaniem w leczeniu cukrzycy jest ustabilizowanie poziomu cukru.

Tutaj kluczem jest dieta – taka, która nie będzie powodowała gwałtownych skoków cukru. Dlatego cukrzycy bacznie przyglądają się IG, czyli indeksowi glikemicznemu każdego produktu, jaki trafia do ich ust.

IG zależne jest od metody obróbki, ilości, ale też rodzaju węglowodanów, zawartości innych składników odżywczych (jak białko czy tłuszcze) i enzymów. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost glikemii we krwi, ale także gwałtowny jej spadek w krótkim czasie. Po przeciwnej stronie szali stoją produkty o niskim indeksie glikemicznym – to one są tak cenne dla cukrzyków.

Badanie opublikowane na łamach "Nutrients" stara się odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób jeden produkt o niskim IG – czyli czarna fasola – może być cennym elementem diety chorych.

2. Czarna fasola pod lupą

Zbadano wpływ glikemiczny 50 gramów węglowodanów z trzech posiłków testowych: samego białego ryżu (kontrola), czarnej fasoli z ryżem i ciecierzycy z ryżem wśród zdrowych dorosłych kobiet.

Czarna fasola stanowiła przedmiot badań naukowców
Czarna fasola stanowiła przedmiot badań naukowców (Pixabay)

Wybrany typ posiłku każda grupa miała spożywać na śniadanie zaraz po badaniu krwi. Następnie ponownie pobierano uczestniczkom eksperymentu próbki krwi - 30, 60, 90 i 120 minut po jedzeniu.

Próbki badacze analizowali pod kątem stężenia glukozy.

Co się okazało? Czarna fasola, choć również i ciecierzyca, mimo że spożywane w towarzystwie białego ryżu, znacząco poprawiały odpowiedź glikemiczną.

To badanie może być cenną wskazówką dietetyczną nie tylko dla osób chorych, ale przede wszystkim dla osób obarczonych podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Dlaczego? Niewłaściwa dieta, nadwaga i otyłość to istotne czynniki ryzyka w przypadku tego schorzenia.

3. Cukrzyca typu 2 - symptomy

Niska aktywność fizyczna, stres, jedzenie w biegu – to może sprawiać, że znajdziesz się w grupie zagrożonej wystąpieniem cukrzycy. Niewielkie zmiany w stylu życia, w tym także w diecie, mogą znacznie zminimalizować to ryzyko.

Ale także odpowiednio szybko reakcja na sygnały, jakie wysyła nam organizm, jest ważne w walce ze schorzeniem.

Co powinno nas skłonić do szybkiej wizyty u lekarza?

  • częstsze niż zwykle oddawanie moczu – zwłaszcza nocą,
  • nieustające uczucie pragnienia,
  • zmęczenie i senność,
  • problemy z gojeniem ran,
  • problemy z pozbyciem się nadmiarowych kilogramów,
  • świąd w okolicach genitaliów – nawracające infekcje grzybicze i pleśniawki,
  • pogarszający się wzrok.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza