Trwa ładowanie...
Bilans miesiąca
Przeczytaj najnowszy bilans abcZdrowie Temat miesiąca: ALERGIE
Nie tylko witamina C

Nie tylko witamina C

Partnerem treści jest NutroPharma

Witamina C jest najbardziej znaną i cenioną we wspieraniu odporności. Szczególnie w czasie przeziębienia sięgamy po nią niemal odruchowo. Tymczasem często niedoceniane pozostają inne substancje, które mają równie cenne właściwości. Warto je poznać i stosować, aby wspomóc naszą kondycję.

Moc witamin dla odporności

Nasze ciało każdego dnia podejmuje duży wysiłek, pracując na wysokich obrotach. Aby sprostać wymaganiom i zachować dobrą kondycję, potrzebuje wzmocnienia z zewnątrz w postaci składników odżywczych. Ponieważ organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć witamin i pierwiastków, wymaga dostarczania ich w pożywieniu lub w suplementach. W kontekście wspierania odporności najwięcej mówi się o witaminie C, co zresztą jest słuszne, ponieważ kwas askorbinowy w niej zawarty ma działanie antywirusowe. Ponadto witamina C podwyższa liczbę białych krwinek, jest silnym antyoksydantem, działa wzmacniająco oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Korzystny wpływ na układ odpornościowy jest odnotowywany również w przypadku innych witamin i pierwiastków, m.in. witaminy D, cynku i rutyny. Warto korzystać z ich właściwości, by jeszcze bardziej wspomagać układ odpornościowy i funkcjonowanie całego organizmu.

Witamina D

Witamina D pełni w organizmie wiele bardzo ważnych funkcji. Ułatwia wchłanianie i korzystanie z wapnia i fosforu, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Ponadto witamina D uczestniczy w prawidłowej pracy mięśni. Bierze także udział w efektywnej pracy układu odpornościowego. Receptory tej witaminy są ulokowane niemal we wszystkich komórkach układu immunologicznego.

Jednym z podstawowych źródeł witaminy D jest synteza skórna – witamina ta wytwarza się w skórze człowieka na skutek oddziaływania promieniowania słonecznego. Ze względu na położenie geograficzne Polski skuteczna synteza skórna witaminy D jest zdecydowanie ograniczona. Poza tym, żeby proces ten był wystarczający, musielibyśmy stosować się do zasad: w okresie od kwietnia do września wystawiać organizm na słońce na 15 minut między godziną 10 a 15, przy odsłonięciu niemal 20 proc. ciała, z odkrytymi ramionami i nogami, bez wcześniejszego użycia kremu z filtrem. Zaspokajanie zapotrzebowania organizmu na witaminę D na drodze przebywania na słońcu może więc okazać się być niewystarczające. Co więcej, pełne wytwarzanie witaminy D zostaje często zakłócone używaniem kremów z filtrami przeciwsłonecznymi, nadmierną masą ciała czy wiekiem (wraz z wiekiem spada).

Drugim źródłem witaminy D dla organizmu jest dieta, jednak w porównaniu z syntezą skórną jest zdecydowanie mniej efektywna i pokrywa co najwyżej 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Witaminę D znajdziemy w rybach (węgorz, śledź, łosoś, tuńczyk, sardynki), a także w maśle i żółtkach jaj.

Cynk

Ten, wydawałoby się niepozorny, pierwiastek skutecznie wspomaga pracę układu odpornościowego. Co więcej, w czasie infekcji cynk broni organizm przed działaniem wolnych rodników. Cynk wpływa pozytywnie również na stan paznokci i włosów, a jego niedobory manifestują się w ciele właśnie łamliwością paznokci, nadmiernym wypadaniem włosów, zmęczeniem, utratą apetytu czy trudnością z koncentracją uwagi. Jego niewielkie ilości w organizmie wpływają też na liczne funkcje, m.in. pobudza pracę grasicy i trzustki, bierze udział w przemianach węglowodanów, tłuszczy i białek, łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych, przyspiesza gojenie ran, wpływa na odczuwanie zapachów i smaku.

Źródłem cynku jest dieta, choć znajdziemy go w produktach, które przyjmujemy raczej nie za często i w małych ilościach. Najbardziej bogate w cynk są małże, a także ostrygi. Cynk znajdziemy również w wątrobie cielęcej, zarodkach pszennych, w sezamie, pestkach dyni czy kakao. Wchłanianie cynku w jelicie cienkim jest skutecznie wspomagane przez spożywanie białka zwierzęcego.

Rutyna

Jest składnikiem mało znanym i popularnym, jednak o dużych właściwościach. Rutyna ma działanie przeciwzapalne, pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia komórki i naczynia krwionośne. Ponadto dba o zdrowe serce, zapobiegając powstawaniu zakrzepów, reguluje ciśnienie krwi i znacząco wpływa na eliminację wolnych rodników. Rutyna jest naturalnym barwnikiem roślinnym, który znajdziemy w niektórych owocach i warzywach. Wśród głównych źródeł wymienia się liście eukaliptusa, kwiaty czarnego bzu, lipy, głóg, ziele dziurawca, a także owoce cytrusowe, pomidory, marchew czy słodkie ziemniaki oraz jabłka.

Synergia działania z witaminą C

Witamina D, cynk i rutyna działają synergicznie z witaminą C. Oznacza to, ze ich jednoczesne przyjmowanie jest dla organizmu korzystne, a składniki wpływają na swoją wzajemną przyswajalność. Jednak będzie ona efektywna, jeśli witaminy i pierwiastki zostaną dostarczone do organizmu w odpowiednich ilościach. Może być to szczególnie problematyczne w niepełnoodżywczych dietach, czy jak w przypadku cynku – obecności w produktach, które raczej rzadko spożywamy i w małych ilościach. Chcąc maksymalnie wykorzystać moc cennych składników, warto skorzystać z gotowej suplementacji, np. z preparatu Zilavir. Mamy wtedy pewność, że przyjmujemy składniki, które działają synergicznie i są w odpowiednich proporcjach, a właśnie tego nasz organizm potrzebuje najbardziej.

Partnerem treści jest NutroPharma

polecamy

Polecane dla Ciebie