Trwa ładowanie...

Nie tylko alkohol jest wrogiem wątroby. Sprawdź, co może jej zaszkodzić

Nie tylko alkohol, tłuste jedzenie i przetworzona żywność mogą być szkodliwe dla wątroby. Okazuje się, że może ją obciążać nawet cebula.

spis treści

1. Alkohol - wróg numer jeden

- Wątroba jest cudownym filtrem dla naszego organizmu, ale żeby mogła prawidłowo funkcjonować i faktycznie odtruwać, musimy jej dać szansę na regenerację. W przeciwnym razie doprowadzimy do jej niewydolności i uszkodzenia - zaznacza mgr Diana Buzalska-Wolańska, dietetyk kliniczny, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia.

Zobacz film: "Sygnały ostrzegawcze, które wysyła chora wątroba"

Nie tylko alkohol jest szkodliwy dla wątroby
Nie tylko alkohol jest szkodliwy dla wątroby (Getty Images)

Jak podkreśla ekspertka, największym wrogiem wątroby jest alkohol.

- Nie ma czegoś takiego, jak nieszkodliwa dawka alkoholu. Wątroba odpowiada za jego metabolizowanie, więc każda ilość, będzie obciążeniem. Oczywiście im większa dawka i wyższa zawartość procentowa, tym większe ryzyko uszkodzenia komórek wątroby, co w konsekwencji prowadzi do jej niewydolności - zaznacza dietetyk.

- Nie oznacza to jednak, że możemy pić piwo bez umiaru, bo ma niską zawartość alkoholu. W każdym przypadku konieczny jest zdrowy rozsądek - przypomina.

Szczególnie ostrożne powinny być kobiety, dla których nawet kilkakrotnie mniejsza dawka alkoholu, niż w przypadku mężczyzn, może być szkodliwa. Nawet picie czerwonego wina nie pozostaje obojętne dla naszego organizmu.

- Pamiętajmy, że jego wpływ na wątrobę jest taki sam, jak w przypadku każdego innego alkoholu. Jeśli będziemy pić je w nadmiarze, również narażamy się na uszkodzenie wątroby - zaznacza dietetyk.

Ekspertka dodaje, że spożywanie nadmiernych ilości alkoholu prowadzi do jej uszkodzeń w postaci alkoholowego stłuszczenia wątroby, a w cięższych przypadkach - do marskości i śmierci.

2. Unikaj tłustego spalonego mięsa

Kolejny szkodliwy nawyk to nadmiar tłustych potraw.

- Polacy uwielbiają jeść tłuste mięso i w sezonie grillowym króluje niestety karkówka. To bardzo szkodliwe dla wątroby. Jeśli dodamy do tego nadmierną obróbkę termiczną, serwujemy sobie dodatkowe obciążenie w postaci rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - zwraca uwagę mgr Buzalska-Wolańska.

- Dlatego powinniśmy unikać obróbki na tzw. żywym ogniu, podczas której łatwo przypalić mięso. Zawsze łączmy też mięso z warzywami, które równoważą jego negatywne działanie - dodaje ekspertka.

- Zamiast tłustych mięs wybierzmy drób lub polędwicę. Podobnie w przypadku ryb: najlżejsze dla wątroby będą dorsz, pstrąg czy mintaj. Warto też unikać smażenia i jak najczęściej zastępować je pieczeniem. Jeśli już jednak się na to decydujemy, używajmy olejów roślinnych, np. rzepakowego zamiast smalcu - zaznacza Weronika Sygnowska, dietetyk ze Szpitala Klinicznego nr 1 w Lublinie.

3. ''Biała śmierć''

Eksperci radzą też, aby unikać przetworzonej żywności: fast foodów i słodyczy.

- Chodzi między innymi o zawarte w tych produktach izomery trans, które podnoszą stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi. Do tego dochodzą nadmierne ilości soli, a w przypadku słodyczy - cukrów prostych. W efekcie znacznie zwiększamy ryzyko stanów zapalnych i niealkoholowego stłuszczenia wątroby, a także chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 czy miażdżycy - zaznacza mgr Buzalska-Wolańska.

- Unikajmy przetworzonych produktów, w których króluje sól i cukier, o których nie bez powodu mówi się ''biała śmierć''. Nadmiar cukru to nie tylko gotowe ciastka czy drożdżówki, ale też np. keczup, dlatego warto czytać etykiety i analizować skład produktów, które kupujemy. W wyniku procesów trawiennych nadmierna ilość cukru powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej - dodaje Weronika Sygnowska.

- Podobnie jest z solą. Jej znacznie trudniej uniknąć, bo występuje we wszystkich produktach - począwszy od pieczywa. Starajmy się jednak ograniczać spożycie gotowych wędlin, serów czy konserw, a także gotowych mieszanek przypraw, w których głównym składnikiem jest sól lub glutaminian sodu. Najlepiej tworzyć własne mieszanki ziół, w których nie będzie żadnych szkodliwych dodatków - zaznacza dietetyk.

Ekspertka zwraca uwagę, że nadmierne spożywanie soli i cukru prowadzi do rozwoju wielu chorób, m.in. niealkoholowego stłuszczenia wątroby i marskości wątroby.

4. Uważaj na cebulę

Warto też zwrócić uwagę na warzywa cebulowe, które mogą zaburzać procesy trawienne.

- Osoby, które już mają problemy z układem pokarmowym, faktycznie mogą odczuwać dyskomfort trawienny po spożyciu warzyw cebulowych. W takich przypadkach najlepiej z nich zrezygnować lub znacznie ograniczyć - radzi Diana Buzalska-Wolańska.

Dla zdrowych osób cebula jest jednak pożądanym składnikiem diety ze względu na swoje właściwości. To cenne źródło witaminy C, wapnia i cynku, działa też bakteriobójczo i pomaga w leczeniu nadciśnienia.

5. Leki i papierosy szkodliwe dla wątroby

Do uszkodzenia wątroby może się też przyczynić nadmierne przyjmowanie leków. Co ciekawe, negatywy wpływ może mieć nawet popularny i powszechnie stosowany lek przeciwbólowy paracetamol. Może on powodować uszkodzenia w obrębie wzajemnych połączeń komórkowych. W efekcie dochodzi do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania wątroby.

Jej pracę mogą również zaburzać papierosy. Palenie nie tylko zwiększa ryzyko nowotworów płuc, krtani i gardła, ale również innych narządów, w tym wątroby.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby
Niezdrowe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby (Getty Images)
Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza