Przejdź na WP

Nalewka z aronii - pochodzenie, właściwości, charakterystyka, przepisy

Nalewka z aronii, zwana też aroniówką, jest doceniana przez smakoszy i koneserów nie tylko ze względu na intensywny, charakterystyczny smak, ale także z uwagi na prozdrowotne właściwości. Owoce aronii są doskonałe nie tylko do produkcji nalewek, ale też innych przetworów, takich jak soki, dżemy czy konfitury. Co to jest aronia i jakie ma właściwości zdrowotne? Jak można przygotować nalewkę z aronii?

Zobacz film: "Cudowne właściwości aronii"

spis treści

1. Aronia - co to jest?

Aronia to niewymagająca kuzynka jarzębiny, a jej owoce mają pozytywny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Początkowo była uprawiana tylko w Ameryce Północnej i stamtąd przywędrowała na inne kontynenty.

Przyczynił się do tego Miczurin - rosyjski sadownik, który swoje życie poświęcił uprawie wielu gatunków roślin, adaptując je do różnych warunków przyrody.

Aronia to superfood, czyli produkt zawierający wiele właściwości odżywczych i witamin. Jej działania nie zmienia obróbka termiczna, więc jest to owoc idealny na przetwory.

Aronia dojrzewa jesienią, ma cierpki i niezbyt przyjemny smak, gdy spożywa się ją na surowo. Sposobem na poprawienie smaku owoców jest zamrożenie ich na co najmniej 24 godziny.

2. Nalewka z aronii - właściwości zdrowotne

Aronia wyglądem przypomina fioletowo-granatową jarzębinę, jednak smakiem nie jest zbliżona do żadnego innego owocu, ponieważ jest cierpka i lekko kwaśna.

Po przetwory z aronii powinny sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Owoce dodatkowo wpływają pozytywnie na ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają odkładaniu się w nich złogów cholesterolu i hamują rozwój miażdżycy.

Antocyjany i rutyna dbają także o budowę mniejszych naczyń krwionośnych, na przykład tych znajdujących się w oczach. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskrę.

Aronię powinny spożywać osoby, które długo pracują przed komputerem. Owoce są również bogatym źródłem witaminy P, która wpływa na jej głęboki, intensywny kolor.

Bioflawonoidy odpowiadają natomiast za antybakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości. Silne przeciwutleniacze dbają o wygląd skóry, wspomagają odporność i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie.

Aronia wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, zwalcza wolne rodniki i choroby zakaźne. Jest też polecana w leczeniu przeziębień i grypy. Owoce to także bogate źródło witamin C, B2, E oraz kwasu foliowego.

W składzie aronii znajdziemy też żelazo, wapń, miedź, bor, jod i mangan.

3. Nalewka z aronii – przepisy

Owoce aronii są idealne do wykonaniu wielu przetworów, a nalewka jest polecana przy wielu dolegliwościach i schorzeniach. Warto wybrać jeden z przepisów na smaczny napój na bazie alkoholu i sprawdzić jak łatwe jest jego wykonanie.

3.1. Nalewka z aronii i miodu - przepis

Składniki:

  • 1 kilogram aronii,
  • 250 ml spirytusu,
  • 125 ml przegotowanej wody,
  • 6 czubatych łyżek miodu.

Przygotowanie:

Owoce myjemy, suszymy, przekładamy do pojemnika i mrozimy. Dzięki temu aronia staje się mniej cierpka i ma bardziej wyrazisty smak.

Zamrożone owoce wrzucamy do garnka i gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu. Następnie studzimy całość do 40-50 stopni, dodajemy miód i mieszamy.

Czekamy aż płyn zupełnie ostygnie, wlewamy spirytus, przegotowaną wodę, łączymy ze sobą składniki i przelewamy je do butelek. Naczynia odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na dwa miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Nalewka z aronii ma intensywny, charakterystyczny smak i wiele właściwości prozdrowotnych.
Nalewka z aronii ma intensywny, charakterystyczny smak i wiele właściwości prozdrowotnych. (123rf)

3.2. Nalewka z aronii, cynamonu i wanilii - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg aronii,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż,
  • 1 ziarno kardamonu,
  • 1/2 -2/3 szklanki cukru,
  • 0,4 l wódki,
  • 0,2 l spirytusu.

Przygotowanie:

Aronię myjemy, suszymy i wkładamy do dużego słoika. Naczynie musi być na tyle duże, aby po zalaniu alkoholem zostało około 1/4 wolnej przestrzeni.

Owoce zasypujemy cukrem, a słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w słoneczne miejsce na dwa dni. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił.

Po dwóch dniach dodajemy laskę cynamonu, kardamon i laskę wanilii. Wlewamy także alkohol, dokładnie mieszamy, zakręcamy naczynie i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.

Pamiętamy, by co kilka dni poruszać słoikiem. Po upływie 4-6 tygodni przecedzamy płyn i przelewamy go do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po 2-6 miesiącach.

3.3. Nalewka z aronii, imbiru i kardamonu - przepis

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wódki,
  • 1,5 laski wanilii,
  • ok. 3 cm kawałek imbiru,
  • 3 ziarna kardamonu.

Przygotowanie:

Aronię myjemy, osuszamy i przekładamy je do szklanego słoja. Dodajemy cukier, wanilię, imbir, kardamon, wlewamy wódkę i spirytus. Mieszamy dokładnie, zakręcamy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciepłe miejsce.

Codziennie potrząsamy naczyniem, a po upływie 3 tygodni przecedzamy nalewkę i przelewamy ją do butelek. Można ją spożywać po 6 miesiącach.

3.4. Nalewka z aronii i goździków - przepis

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 800 gramów cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 1 litr wódki,
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

Aronię myjemy i wkładamy do szklanego słoja, dodajemy wanilię i goździki. Zasypujemy wszystko równomiernie cukrem i zakręcamy naczynie.

Odstawiamy je na dwa dni w nasłonecznione miejsce, a raz dziennie potrząsamy słojem. Po dwóch dniach wlewamy wódkę, zakręcamy i trzymamy w tym samym miejscu co wcześniej przez dwa tygodnie.

Następnie odcedzamy nalewkę i przelewamy ją do butelki. Po upływie 6 miesięcy będzie gotowa do spożycia.

3.5. Nalewka z aronii i cytryny - przepis

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 20 dag liści aronii,
  • 1 litr wódki,
  • 1 duży cytryna,
  • 0,5 litra,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

Cytrynę myjemy i zalewamy wrzątkiem. Kroimy skórkę w paseczki, a z miąższu wyciskamy sok i wkładamy do lodówki. Myjemy owoce i liście aronii.

Do garnka wkładamy owoce, liście, skórkę cytryny, zalewamy wodą i powoli gotujemy przez około godzinę. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na 34 godziny. Przecedzamy całość przez gazę i zagotowujemy.

Dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia kryształków. Wlewamy wódkę, spirytus i sok z cytryny. Czekamy aż płyn się ostudzi i przelewamy do butelek. Odstawiamy je na pół roku w ciemne, chłodne miejsce.

3.6. Nalewka z aronii i pomarańczy - przepis

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 i 1/4 kg cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

Aronię myjemy, zalewamy litrem wody i gotujemy przez około 10 minut. Następnie przelewamy całość przez sito. Pomarańczę i cytrynę myjemy oraz polewamy wrzątkiem.

Ścieramy skórkę z cytrusów, a do wody zlanej z owoców aronii dodajemy cukier, startą skórkę oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny.

Płyn ponownie doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Następnie filtrujemy go przez gazę lub bibułę, mieszamy ze spirytusem, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum miesiąc.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy