Najpopularniejszy mit dotyczący szpinaku. Nie jest dobrym źródłem żelaza
Osoby z niedoborem żelaza sięgają po szpinak bardzo często. To, że jest on bogatym źródłem żelaza, to jeden z najpopularniejszych mitów medycznych, który powtarzany jest przez wiele pokoleń. Nie oznacza to jednak, że nie warto go jeść, gdyż ma on wiele innych zalet.
Zobacz film: "Szpinak opóźnia demencję"
1. Ile żelaza ma szpinak?
Świeży szpinak zawiera ok. 20-30 mg żelaza/1 kg! Wysuszone liście zawierają go znacznie więcej, bo aż 2-3 g/1 kg.
Skąd wziął się mit dotyczący wysokiej zawartości żelaza w szpinaku?
Informacja ta pochodzi z publikacji obarczonej błędem. Uczony, który badał zawartość żelaza w szpinaku, Emil Wolff obliczył zawartość tlenku żelaza w spopielonym szpinaku na ponad 3 proc., co dawało wynik ok. 3,9 g żelaza/kg suchej masy.
Dzisiaj szacuje się, że w wysuszonym szpinaku jest ok. 2-3 g/kg żelaza, jednak świeży szpinak ma tylko 20-30 mg żelaza/1 kg.
Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak warto jeść nie ze względu na zawartość żelaza, a witaminy A i beta-karotenów. Ten ostatni kojarzy nam się głównie z marchewką, jednak zielone liście szpinaku mają go więcej niż pomarańczowe warzywo!
2. Beta-karoten w szpinaku
Beta-karoten jest odpowiedzialny za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci. Ciężko uwierzyć, ale ma go aż 4243 mikrogramy w 100 gramach.
Szpinak jest również źródłem witamin C i E, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i kwasu foliowego.
Dzięki obecności witaminy C żelazo zawarte w szpinaku dobrze się wchłania. Najwięcej wartości odżywczych ma świeży szpinak, dlatego warto dodać go do sałatki. Jeśli użyjemy dodatkowo oliwy z oliwek, ułatwimy przyswajanie beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A (rozpuszcza się w tłuszczach).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.