Trwa ładowanie...
Przeczytaj raport abcZdrowie
Temat miesiąca: Alkohol

Moringa – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Moringa olejodalna jest rośliną posiadająca niezwykłe właściwości prozdrowotne i lecznicze. Jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, białka i żelaza. Pochodzi z Indii, a w medycynie naturalnej stosuje się ją od setek lat. Z uwagi na właściwości wykorzystuje są ją w także w kuchni i różnych gałęziach przemysłu. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

spis treści

1. Co to jest moringa?

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) to niewielkie drzewo należące do rodziny moringowatych (Moringaceae), obejmującej 13 gatunków. Nazywana jest także drzewem chrzanowym, drzewem ben lub drzewem pałeczkowym. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne mówi się również, że jest drzewem życia lub drzewem cudu.

Jak wygląda moringa? Jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem liściastym. Osiąga wysokość 12 metrów. Rośnie głównie w klimacie tropikalnym lub subtropikalnym, na terenach położonych do 2000 m n.p.m. Mówi się, że to roślina, która nigdy nie umiera, jest bowiem wyjątkowo odporna na niekorzystne warunki i rośnie nawet na ubogich glebach.

Moringa pochodzi z obszarów Indii, Pakistanu, Bangladeszu i Afganistanu, ale uprawia się ją także w Afryce i Ameryce Południowej. Uznawana jest za jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Ajurweda, tradycyjna medycyna indyjska, stosuje ją do leczenia ponad 300 różnych dolegliwości. Roślina Cieszyła się także uznaniem i popularnością wśród starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian.

2. Właściwości prozdrowotne moringi

Morindze przypisuje się właściwości bakteriobójcze, przeciwreumatyczne, przeciwrobacze, moczopędne, wykrztuśne, przeczyszczające, przeciwzapalne oraz pobudzające. To dlatego wykorzystuje się ją w leczeniu astmy, kataru, zapalenia oskrzeli czy też cholery, chorób związanych z zaburzonym trawieniem.

Moringa to źródło wielu składników odżywczych. Jest zasobna w witaminę A, witaminę C, żelaza i potasu, a także mangan, chrom i bor. Zawiera również substancje przeciwzapalne, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9. Charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy (antyoksydantów), niezbędnych w procesie neutralizowania wolnych rodników, a których nadmiar w organizmie prowadzi na przykład do rozwoju miażdżycy, choroby nowotworowej i przyśpiesza proces starzenia.

Roślina obniża cholesterol, redukuje poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, oczyszcza z toksyn, wzmacnia mięśnie, pomaga w odchudzaniu, poprawia stan skóry, włosów i paznokci (zapobiega powstawaniu zmarszczek).

3. Zastosowanie moringi

Zastosowanie znajduje każda część Moringa oleifera: liście, korzeń (ma smak podobny do chrzanu), kwiaty, nasiona, owoce i kora. Gdzie się po nie sięga?

Moringa jest wykorzystywana nie tylko w medycynie, ale i kuchni. Owoce, młode pędy oraz liście spożywane są po ugotowaniu. Ponadto liście można suszyć, a następnie zmielić i wykorzystywać jako przyprawę do potraw lub susz do parzenia herbaty. W kuchni wykorzystywany jest również olej moringa tłoczony z nasion (który doskonale nadaje się zarówno do celów spożywczych, jak i do pielęgnacji skóry oraz włosów).

W wielu krajach afrykańskich, takich jak Etiopia, Malawi, Ghana czy Nigeria, wykorzystuje się ją do wzbogacania wielu produktów spożywczych, na przykład pieczywa, ciastek, jogurtów, serów czy zup. Ponadto moringa jest wykorzystywana do oczyszczania mętnych wód, a także produkcji:

  • papieru i lin,
  • niebieskich barwników,
  • biopaliwa,
  • biopestycydów,
  • paszy dla zwierząt.

4. Jak stosować moringę?

Gdzie kupić moringę? Roślina jest dostępna w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. Warto zapytać o nią w sklepach ze zdrową żywnością. W sklepach internetowych dostępna jest w formie zielonego proszku, który można wykorzystywać na wiele sposobów.

Jak stosować moringę? Można ją rozpuścić go w wodzie i pić, ale i dodawać do koktajli, soków, jogurtu, musli, owsianki, zup, naleśników i placków, pieczonych warzyw i risotto, a także sałatek. Warto też wykorzystać olej z nasion moringi, który sprawdzi się między innymi do przygotowania dressingów.

5. Przeciwwskazania

Stosowanie moringi jest bezpieczne pod warunkiem, że dawkowanie odbywa się zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu preparatu. Dozwolona ilość w dużej mierze zależy od jego formy. Kupić można bowiem kapsułki, proszek, liść, tabletki, olej. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej ilości do spożycia.

Moringi nie powinny stosować kobiety karmiące piersią oraz małe dzieci. Przeciwskazaniem jest także ciąża. Ma to związek z tym, że zawarte w roślinie substancje mogą wywołać skurcze macicy i być przyczyną poronienia.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza