Trwa ładowanie...

Konsekwencje jedzenia mięsa. Spożywanie kurczaka ma wpływ na rozwój trzech rodzajów raka

Naukowcy z Oxfordu postanowili zbadać wpływ regularnego spożywania kurczaka na rozwój raka. Okazuje się, że istnieje związek między jedzeniem drobiu a trzema nowotworami. Naukowcy wysnuli wniosek po pięcioletnim badaniu Brytyjczyków.

1. Regularne jedzenie kurczaka-konsekwencje

Osoby, które regularnie spożywają kurczaka, zwiększają szanse na rozwój trzech rodzajów raka. Naukowcy z Uniwersytetu w Oxfrodzie zbadali konsekwencje jedzenia kurczaka przez ponad 475 tysięcy Brytyjczyków w wieku od 37 do 73 lat i monitorowali ich zdrowie w ciągu pięciu lat.

Obserwacja wykazała, że u ponad 23 tysięcy badanych zdiagnozowano w tym czasie nowotwory, a spożywanie kurczaka wiązało się z czerniakiem, rakiem prostaty i chłoniakiem nieziarniczym.

Zobacz film: "Spożywanie mięsa zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci"

Istotną informacją jest, że badani nie jedli wyłącznie drobiu, ale także mięso czerwone. Ponadto w badaniach nie wzięto pod uwagę sposobu przyrządzania mięsa.

"Naukowcy znaleźli jedynie związek między jedzeniem mięsa kurczaka a nowotworami. To nie jest żaden mechanizm. Nie oznacza to, że jedzenie drobiu powoduje raka" – mówi dr Penny Adams.

W swoim raporcie naukowcy potwierdzili, że potrzebują dalszych badań nad związkiem jedzenia drobiu, a zachorowaniem na nowotwór.

2. Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa

Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie go ze swojej diety.

W ciągu 50 lat gwałtownie wzrosło globalne spożycie mięsa, a wpływ na to ma bogacenie się społeczeństwa.

Przeciętny Polak zjada 30 kg drobiu rocznie
Przeciętny Polak zjada 30 kg drobiu rocznie

Najwięcej mięsa produkuje się i spożywa w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Argentynie. Z różnych danych wynika, że w tych państwach przeciętna osoba zjada ponad 100 kg mięsa rocznie.

W Europie Zachodniej spożywa się jej ok. 80-90 kg na osobę.

Najmniej mięsa w ciągu roku spożywa się w Etiopii – jest to zaledwie 7 kg na osobę, w Rwandzie tylko o kilogram więcej, a Nigerii – 9 kg. W tych krajach mięso nadal uchodzi za towar luksusowy.

Ile mięsa zjada Polak?

Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przeciętny Polak zjada rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Regularne jedzenie kurczaka negatywnie wpływa na zdrowie
Regularne jedzenie kurczaka negatywnie wpływa na zdrowie (123rf)
Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza