Trwa ładowanie...

Jedzenie orzechów może obniżyć ryzyko raka jelita grubego

Orzechy są cenione ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych, w tym magnezu potasu i fosforu. Z tego powodu pomagają uchronić organizm przez licznymi chorobami. Wraz z nowym badaniem na ich listę trafia także rak jelita grubego.

spis treści

    Naukowcy odkryli, że jedzenie orzechów pomaga hamować wzrost komórek nowotworowych, a także zmniejsza ryzyko raka okrężnicy. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Molecular Carcinogenesis"

    Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Jenie w Niemczech po raz kolejny wykazały, że orzechy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że są one zaangażowane w aktywację mechanizmów obronnych organizmu, mających na celu odtruwanie reaktywnych form tlenu.

    Te reaktywne formy tlenu są tworzone przez promieniowanie ultrafioletowe, różne związki chemiczne oraz metabolity żywności i mogą one powodować uszkodzenia DNA, które prowadzą do rozwoju nowotworów.

    Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego
    Orzechy obniżają ryzyko raka jelita grubego (Shutterstock)

    Wiebke Schlormann z Uniwersytetu w Jenie powiedział, że orzechy i substancje w nich zawarte, stymulują szereg mechanizmów ochronnych w organizmie człowieka, aby uczynić te reaktywne formy tlenu nieszkodliwymi dla człowieka.

    Schlormann dodaje również, że od dłuższego czasu wiadomo, że orzechy są pełne substancji, które są korzystne dla serca i układu krążenia, a także chronią przed nadwagą oraz zachorowaniem na cukrzycę.

    Na potrzeby badań zespół zbadał działanie pięciu różnych rodzajów orzechów: makadamia, laskowych, włoskich, migdałów i pistacji.

    Orzechy były następnie sztucznie trawione w probówkach, a to, co zostało uzyskane z produktów fermentacji w liniach komórkowych, poddano analizie.

    Naukowcy ustalili, że aktywność enzymów ochronnych - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej - wzrasta w leczonych komórkach.

    Ponadto naukowcy zauważają, że produkty trawienia indukują tzw. zaprogramowaną śmierć komórki w komórkach nowotworowych leczonych w ten sposób.

    Orzechy to najzdrowsze z bakalii. Ich prozdrowotne działanie jest bardzo szerokie, dlatego nie dziwi ich ochronne działanie przeciwko rakowi jelita grubego.

    Przeczytaj koniecznie

    Orzechy mają co prawda dużo tłuszczu i kalorii, ale są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają ryzyko chorób serca i mają pozytywny wpływ na zdrowie wątroby.

    Za sprawą witaminy E orzechy działają ochronnie na układ nerwowy oraz poprawiają odporność.

    Orzechy zawierają również dużo białka (w 100 g laskowych i włoskich znajduje się 15 g białka), dlatego nawet w małych porcjach mogą pomóc w odbudowaniu energii życiowej.

    Powinny je jeść w szczególności osoby o słabej kondycji psychofizycznej. Orzechy należy jeść zawsze, gdy dopada nas przesilenie wiosenne, stres w pracy, jesteśmy osłabieni lub odczuwamy duży spadek nastroju.

    Wzbogacenie diety o orzechy nie jest natomiast polecane osobom żywiołowym, mającym uderzenia gorąca, wysoki puls i tendencję do rumienienia się. W zamian poleca się im pestki dyni, siemię lniane czy niesolone pistacje, ponieważ powinny się one raczej wyciszać niż dodawać sobie energii.

    Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

    Polecane dla Ciebie
    Komentarze
    Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
      Pomocni lekarze
      Szukaj innego lekarza