Trwa ładowanie...

Jak skutki może mieć spożycie niedogotowanego mięsa?

Najnowsze badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Michigan rzucają światło na związek występowania bakterii w niegotowanym mięsie z kurczaka i objawów zespołu Guillain-Barre (GBS). Wyniki eksperymentu ukazały się w najnowszym wydaniu  ''Journal of Autoimmunity'' i informują również o możliwościach terapeutycznych przy zakażeniu Campylobacter jejuni.

spis treści

1. Bakterie w mięsie

W wyniku nieprawidłowego gotowania (zbyt niska temperatura), bakteria Campylobacter jejuni nadal może występować w mięsie, potencjalnie zakażając człowieka. Badania wskazują, że predyspozycja genetyczna wraz z narażeniem na pewne szczepy bakterii Campylobacter mogą spowodować wystąpienie zespołu Guillain- Barre.

Zobacz film: "Mięso ze strusia - doskonała alternatywa dla wołowiny"

Odpowiednia temperatura gotowania chroni przed potencjalnie niebezpiecznymi bakteriami
Odpowiednia temperatura gotowania chroni przed potencjalnie niebezpiecznymi bakteriami (123RF)

Schorzenie rozpoczyna się drętwieniem, mrowieniem palców i osłabieniem kończyn dolnych. W ciągu kilku lub kilkunastu dni następuje gwałtowny niedowład mięśni. Chory ma trudności z unoszeniem nóg podczas wchodzenia po schodach, stawaniem na palcach, zaciskaniem dłoni. Dołączają problemy z mówieniem i połykaniem, a w ciężkich przypadkach może pojawić się porażenie kończyn (niemożność wykonywania jakichkolwiek ruchów) i mięśni twarzy, zaburzenia oddychania i rytmu serca oraz wahania ciśnienia krwi. Śmiertelność w przypadku choroby wynosi 5 proc.

Naukowcy zakładają, że przeprowadzone badania odpowiedzą również na pytanie, jak inne bakterie i wirusy wpłyną na rozwiniecie GBS. Dostępność środków leczniczych jest całkiem dobra, ale jednak leczenie jest mocno ograniczone, bowiem stosowana terapia w niektórych przypadkach nie dość, że jest nieskuteczna, to powoduje zaostrzenie objawów.

Jak zaznaczają autorzy badania, dzięki przeprowadzonym badaniom, możliwe będzie również opracowanie nowych metod terapeutycznych. Wiele osób cierpiących na GBS jest w złym stanie i nie jest możliwy ich udział w badaniach klinicznych nad nowym lekiem

Do zakażenia bakterią może dojść na drodze spożycia zanieczyszczonej wody lub skażonego mięsa (nie tylko kurzego). Warto więc pamiętać, że jakiekolwiek niedogotowane mięso może spowodować wystąpienienie GBS, ale nie tylko.

Choroby zakaźne, zatrucia pokarmowe - to tylko przykłady schorzeń, które mogą wystąpić na skutek spożycia źle przygotowanego dania.

Ważnym aspektem przeprowadzonych badań jest nadzieja na opracowanie lepszych, bardziej nowoczesnych metod terapeutycznych, które dadzą szansę na wyleczenie pacjentów znajdujących się w ciężkim stanie.

W celu diagnostyki wykonuje się punkcję lędźwiową, aby zbadać skład płynu mózgowo-rdzeniowego, a także przeprowadza się badania serologiczne, obrazowe i specjalistyczne – neurologiczne.

Kto wie, być może za jakiś czas uda się opracować szczepionkę, która będzie chronić przed wystąpieniem zespołu Guillain-Barre?

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza