Wiele osób zadaje sobie pytanie, ile jajek dziennie można jeść, aby sobie nie zaszkodzić. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.
Powszechnie uważa się, że jajka powodują znaczny wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Przyczynia się to do wystąpienia wielu chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie czy miażdżyca.
Na skutek podwyższonego poziomu cholesterolu może także dojść do rozwoju choroby niedokrwiennej, ponieważ złogi cholesterolu stopniowo zamykają światło naczyń krwionośnych.
Jednak to nie do końca prawda, że jedzenie dużej ilości jajek jest tego przyczyną.
Naukowcy wykazali, że spożywanie jednego jajka dziennie jest bezpieczne i nie spowoduje problemów zdrowotnych. Wiele znanych osób przyznaje, że codziennie na śniadanie zjadają jedno jajko i cieszą się pełnym zdrowiem.
Faktem jest, że jedzenie jajek może przyczyniać się do wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL, jednak dotyczy to tylko żółtek. To w nich zawarty jest cholesterol. Nie należy przekraczać dziennej dawki 300 mg. W średniej wielkości jajku można znaleźć niekiedy ponad 200 miligramów cholesterolu.
Stąd bierze się przekonanie, że powinno się ograniczyć spożycie jajek i pojawia się pytanie, ile w takim razie można zjeść ich dziennie.
Naukowcy przekonują, że w jajkach zawarte są także inne, bardzo cenne składniki odżywcze, niezbędne do codziennego funkcjonowania. Przede wszystkim są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B12, witaminy D3, a także kwasu foliowego.
Dodatkowo jedzenie jajek pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL. Jest on gęstszy niż zły cholesterol dlatego nie odkłada się w postaci blaszek miażdżycowych.
Badacze z Uniwersytetu Harvarda przekonują, że można zachować zdrowie jedząc nawet 7 jajek tygodniowo. Według nich jest to ilość, która mieści się w granicach normy.
Ważne jednak jest, aby trzymać się zasad zbilansowanej, zrównoważonej diety. Jedzenie takiej ilości jajek przy jednoczesnym spożywaniu przetworzonej, tłustej lub smażonej żywności może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.
Jajka powinny ograniczyć osoby cierpiące na niektóre choroby. Przede wszystkim chodzi o cukrzycę, a także schorzenia takie jak nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca czy podwyższony poziom cholesterolu.
Nie chodzi jednak o całkowitą rezygnację z jedzenia jajek. Siedem tygodniowo to według badaczy bezpieczna ilość, jednak w przypadku wyżej wymienionych chorób warto ograniczyć ich spożycie.
Optymalne będzie jedzenie 3-4 jaj dziennie, w zależności od stopnia rozwoju choroby i postępów leczenia.