Trwa ładowanie...

Ementaler potęguje oporność na antybiotyki

W ostatnim badaniu naukowcy odkryli zupełnie nowe i niespodziewane źródło antybiotykooporności. Okazuje się, że zagrożeniem może być ser żółty ementaler.

Oporność na antybiotyki jest coraz poważniejszym problemem, a wynika z nadużywania tej grupy leków w terapii zakażeń bakteryjnych. W ten sposób niegroźne infekcje przekształcają się w śmiercionośne choroby, które nie reagują na wiele powszechnie stosowanych preparatów.

Jej skutki porównuje się do zagrożeń, jakimi są terroryzm i globalne ocieplenie.

Zobacz film: "Na co uważać, zażywając antybiotyki?"

Szwajcarscy naukowcy wykazali, że konsumpcja sera produkowanego z surowego mleka może przyczynić się do nabycia śmiertelnej oporności na antybiotyki.

Ser żółty z surowego mleka może być przyczyną nabycia oporności na antybiotyki
Ser żółty z surowego mleka może być przyczyną nabycia oporności na antybiotyki (Shutterstock)

W nowej analizie zidentyfikowano gen oporności na antybiotyki u krów mlecznych, co może nasilić problem antybiotykooporności. Znane jako Macrococcus caseolyticus, pozornie nieszkodliwe bakterie naturalnie występują na skórze zwierząt i mogą dostawać się do mleka podczas dojenia.

Naukowcy twierdzą, że jeden z genów, znany jako mecD, mógłby zagrozić skuteczności leków stosowanych w leczeniu MRSA (gronkowca złocistego opornego na metycylinę).

Alternatywa dla leków – naturalne antybiotyki
Alternatywa dla leków – naturalne antybiotyki [8 zdjęć]

Infekcje, które wywołują bakterie oporne na antybiotyki, są szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia.

zobacz galerię

Ten oporny na metycylinę gen może przekształcić Staphylococcus aureus i drobnoustroje znajdujące się na ludzkiej skórze w śmiercionośne superbakterie, których nie będą w stanie pokonać powszechnie stosowane konwencjonalne antybiotyki.

Zgodnie z danymi pochodzącymi z raportów naukowych, M. caseolyticus nie jest zagrożeniem dla ludzi. Ten szczep bakterii jest zwykle zabijany w czasie pasteryzacji, co oznacza, że osoby pijące mleko są bezpieczne, ale bakteria może pozostać w surowych produktach mleczarskich.

Badacze są zaniepokojeni faktem, że jeśli bakterie będą przenosić szkodliwy gen do organizmu ludzkiego, może pojawić się silniejsza forma zakażenia gronkowcem złocistym.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Główny autor badania, Vincent Perreten, powiedział, że warto poświęcić więcej uwagi rozwojowi i rozprzestrzenianiu się tej nowej oporności genów zarówno na ludzi, jak i na zwierzęta.

Komentując badanie, Coilin Nunan z grupy zajmującej się problemem antybiotykooporności Alliance to Save our Antibiotics powiedział, że konieczne jest dokładniejsze monitorowanie zakażeń MRSA u zwierząt gospodarskich i stosowania antybiotyków w rolnictwie. Jest to jedyna droga do zapanowania nad rosnącym problemem oporności bakterii na antybiotyki.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Ementaler może być źródłem oporności na antybiotyki
Ementaler może być źródłem oporności na antybiotyki (Shutterstock)
Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza