Trwa ładowanie...

Dzieci i młodzież spożywają większe ilości soli, co zwiększa ryzyko wielu chorób i dolegliwości

Choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroby serca i udary mózgu zabijają średnio ponad 800 000 osób rocznie. Wiemy, że zbyt duże ilości soli w diecie mogą przyczynić się do podwyższonego ciśnienia krwi i ednocześnie zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: "Czego nie powinniśmy jeść przy nadciśnieniu?"

Nowego badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” wykazały, że dzieci spożywają zbyt duże ilości sodu I znacznie przekraczają zalecany limit dzienny.

To z kolei znacznie zwiększa to ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych w przyszłości.

"Redukcja sodu w diecie jest uznawana za kluczową strategię w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i badanie to jest tego dowodem” - wyjaśnia główny autor badania, Zerleen S. Quader, analityk danych z Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom na Oddziale Chorób Serca i Udaru Mózgu.

Dzieci i młodzież spożywają coraz większe ilości sodu, co podnosi ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Dzieci i młodzież spożywają coraz większe ilości sodu, co podnosi ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (123RF)

Wykorzystując dane z lat 2011-2012 naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe 2142 dzieci w wieku od 6 do 18 lat. Stwierdzono, że średnie spożycie sodu dla dzieci wynosiło 3,256 mg.  Natomiast zalecana dawka dla dzieci mieści się w przedziale od 1,900 mg do 2,300 mg na dzień, w zależności od wieku.

Prawie 90 proc. badanych dzieci przekroczyło bezpieczną granicę spożycia sodu dla swojej grupy wiekowej, natomiast poprzednie badanie wykazało, że 1 na 9 dzieci w wieku 8-17 lat ma już ciśnienie krwi powyżej normy dla ich wieku, płci i wzrostu, co znacznie zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi.

Badanie wykazało też, że wysokie poziomy sodu pochodziły z wielu różnych źródeł, które były spożywane w ciągu całego dnia. Na przykład, 39 proc. sodu spożywanego w ciągu dnia było spożywane w porze kolacji, 31 proc. pochodziło z lunchu, 16 proc.  z przekąsek i 14 proc. ze śniadania.

Naukowcy odkryli, że tylko 10 rodzajów produktów żywnościowych spożywanych przez dzieci i młodzież były wyjątkowo obfite w ten pierwiastek. Należą do nich pizza, meksykańskie dania, kanapki (w tym hamburgery), pieczywo, wędliny, zupy, pikantne przekąski, ser, mleko i drób.

ZOBACZ TAKŻE

Sól w codziennej diecie

Badanie wykazało także, że średnie poziomy spożywanego sodu w diecie były jeszcze wyższe dla młodzieży w wieku 14-18 lat (3565 mg na dobę w porównaniu z ilością 3256 mg na dzień dla wszystkich grup wiekowych).

Dziewczynki miały znacznie niższe dzienne spożycie tego pierwiastka w porównaniu do chłopców (2,919 mg dla dziewcząt, 3,584 mg u chłopców).

Nie stwierdzono jednak istotnych różnic w średnim spożyciu sodu w zależności od rasy, grupy etnicznej, dochodu rodziców, statusu społecznego, czy też wagi dziecka.

Ponieważ badacze odkryli także, że dany produkt żywnościowy może zawierać różne ilości sodu w zależności od sposobu przygotowania go, zaleca się sprawdzanie etykiet robiąc zakupy i uczenie dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywnościowych ograniczających sól w diecie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

    Pomocni lekarze

    Szukaj innego lekarza