Przejdź na WP

Dieta lekkostrawna - na czym polega, zasady, wskazania, co jeść, przykładowy jadłospis

Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Dieta lekkostrawna nie zawiera więc głównie smażonych i tłustych dań. Ważne jest także regularne spożywanie posiłków, o małej objętości, aby nie obciążać układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, zalecaną w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych.

spis treści

Zobacz film: "5 zasad dobrej diety. Jedz zdrowo, żyj zdrowo"

1. Dieta lekkostrawna - na czym polega?

Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, która zalecana jest w przebiegu wielu chorób. Głównie w:

Zalecana jest również osobom w podeszłym wieku. Dzięki tej diecie dostarczamy produktów nieobciążających żołądka, o niewielkiej objętości.

Jadłospis w lekkostrawnej diecie zawiera m.in.:

  • wędliny,
  • chude mięso,
  • pieczywo pszenne,
  • chude produkty mleczne,
  • drobne makarony,
  • biały ryż i tym podobne produkty.

Potrawy w przypadku tej diety gotowane są na wodzie, duszone, gotowane na parze lub duszone w folii.

2. Dieta lekkostrawna - zasady

Dieta lekkostrawna, zwana także łatwostrawną, polega na nieobciążaniu układu pokarmowego. Pokrywa ona zapotrzebowanie kaloryczne dorosłej osoby oraz zapotrzebowanie na wartości odżywcze.

Będąc na diecie łatwostrawnej, należy spożywać w regularnych odstępach czasu od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinno się zjeść nie później niż na dwie godziny przed snem.

Podstawą diety łatwostrawnej jest ograniczenie lub nawet wyeliminowanie produktów i potraw tłustych, smażonych, długo zalegających w żołądku, wzdymających oraz ostro przyprawionych.

Ponadto w diecie łatwostrawnej ogranicza się spożycie pokarmów zawierających duże ilości błonnika.

Dieta lekkostrawna charakteryzuje się przestrzeganiem jadłospisu, który nie obciąża organizmu i umożliwia szybki proces trawienia. Eliminacji ulegają w niej produkty tłuste, smażone, wzdymające, mocno przyprawione. Dużą rolę odgrywa także proces przygotowywania dań. Zaleca się przygotowywanie potraw na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie.

Potrawy należy przygotowywać, używając następujących technik kulinarnych:

To co możesz jeść w trakcie takiej diety to:

W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek
W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek (123rf.com)

Z powodzeniem można zjadać lekkostrawne zupy, które możemy zagęścić np. jogurtem z niewielką ilością mąki. Będą to miedzy innymi:

W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek, a do zagęszczania potraw można stosować zawiesinę z mąki i wody lub jogurt naturalny.

Warzywa i owoce powinny być spożywane gotowane lub pieczone, a także w formie przecierów lub soków. W diecie lekkostrawnej niektóre produkty są zalecane, inne zabronione.

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz
10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz [10 zdjęć]

Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna...

zobacz galerię

Dieta optymalna łatwostrawna to:

Będąc na diecie łatwostrawnej, nie wolno pić:

Wskazane są:

Na deser można spożyć:

Nie wolno konsumować:

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Podawane dania powinny mieć łagodny smak, aby nie pobudzać wydzielania soków trawiennych, dlatego dozwolone jest stosowanie jako przypraw:

Po spożyciu potraw z dodatkiem:

mogą wystąpić dolegliwości bólowe.

ROZWIĄŻ TESTY I SPRAWDŹ:

3. Dieta lekkostrawnej - wskazania

Dieta lekkostrawna wskazana jest w następujących przypadkach:

Dieta lekkostrawna jest również rewelacyjna podczas odchudzania. Jeśli jest odpowiednio zbilansowana, umożliwi osiągnięcie wymarzonej wagi i jednoczesne uniknięcie efektu jojo.

Dieta lekkostrawna jest doskonała w celu ogólnego oczyszczania organizmu (tzw. detoksu).

Jest zalecana raz na jakiś czas każdemu z nas. Dzięki jej zastosowaniu organizm może się zresetować i wyciszyć. Dieta ta jest świetnym pomysłem na różnego rodzaju posty po karnawale lub po świętach.

4. Dieta lekkostrawna - zalety

Mimo powszechnej opinii, dieta lekkostrawna ma za zadanie zaspokoić nasze całodzienne zapotrzebowanie na kalorie. Dodatkowo menu powinno być ułożone w taki sposób, aby zawierało wszystkie niezbędne mikro i makroelementy.

Co nam daje dieta lekkostrawna? Jeśli wprowadzimy jej zasady do naszego jadłospisu, poczujemy m.in.:

Efekty stosowania diety lekkostrawnej można odczuć już nawet podczas spożywania lekkostrawnych obiadów czy kolacji. Nie jest konieczne wprowadzenie zmian we wszystkich naszych posiłkach. Zmiany żywieniowe najlepiej jest wprowadzać etapami i dokładnie obserwować poprawę swojego stanu zdrowia.

5. Dieta lekkostrawna - co jeść

Przepisy kulinarne w diecie lekkostrawnej można znaleźć w internecie. Warto je tworzyć samodzielnie, przy połączeniu ulubionych smaków. Warto pamiętać, że produkty lekkostrawne przede wszystkim:

  • dostarczają najważniejszych składników,
  • są nieprzetworzone,
  • pochodzą z naturalnych źródeł.

Dieta lekkostrawna jest świetnym przygotowaniem do treningu, w czasie którego nie będziesz musiał przejmować się dolegliwościami ze strony żołądka.

6. Dieta lekkostrawna - przykładowe tygodniowe menu

Poniżej prezentujemy przykładowe menu z diety lekkostrawnej:

6.1. Dieta lekkostrawna - dzień 1.

Śniadanie - bułka pszenna z masłem i 2 plasterkami dobrej jakościowo wędliny, pomidorem bez skórki i sałatą, Drugie śniadanie - jabłko pieczone, Obiad - gotowany ziemniak 150-200 gram, gotowany na parze pstrąg 250 gram, młode marchewki gotowane, polane łyżeczką masła, Podwieczorek - naturalny jogurt 200 gram, Kolacja - zupa krem z cukinii.

Przepis na zupę z cukinii:

Składniki:

  • 0.5 l wody,
  • 3 duże cukinie,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/3 korzenia selera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1/2 szklanki mleka 2%.

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wrzucamy obrane i pokrojone warzywa i natkę pietruszki. Następnie gotujemy przez 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dolewamy mleko, doprawiamy wg smaku i blendujemy na gładko.

6.2. Dieta lekkostrawna - dzień 2.

Śniadanie - 2-3 gotowane jajka na miękko, 2 pomidory obrane ze skórki, polane jedną łyżeczką oliwy z oliwek, Drugie śniadanie - ser biały 100 gram z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, Obiad - gulasz wołowy i kasza jaglana, Podwieczorek - 2 nektarynki obrane ze skórki, Kolacja - 100 gram gotowanej piersi z kurczaka, szpinak duszony na wodzie i kasa jaglana.

Przepis na gulasz wołowy:

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wołowinę mieloną lub w kawałkach dusimy na oleju z listkami laurowymi, następnie podlewamy wodą. Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy na połówki plasterków, po czym wrzucamy do mięsa. Dodajemy kurkumę, mielony kminek i tymianek, mieszamy.

Na koniec gotowania doprawiamy pieprzem, solą i innymi przyprawami wg uznania. Na talerzach posypujemy natką pietruszki.

6.3. Dieta lekkostrawna - dzień 3.

Śniadanie - 5 łyżek ryżowych płatków, ugotowanych na szklance mleka, borówki, Drugie śniadanie - dwie kromki chleba z masłem i dwoma plastrami dobrej jakości wędliny drobiowej, pomidorem obranym ze skórki i sałatą, Obiad - 200 gram pieczonego w folii indyka, przed podaniem polany łyżką oliwy z oliwek, obrana ze skóry cukinia, Podwieczorek - 1 lub 2 szklanki maślanki, Kolacja - 5 łyżek komosy ryżowej duszona z 1/2 obranej cukinii i 1/2 puszki pomidorów na łyżce kokosowego oleju, z dodatkiem ziół prowansalskich, bazylii i soli.

6.4. Dieta lekkostrawna - dzień 4.

Śniadanie - jajecznica zrobiona z 3 jajek, przygotowana na beztłuszczowej patelni lub na parze, z trzema plastrami dobrej jakościowo wędliny i młodym szpinakiem, Drugie śniadanie - dojrzała gruszka obrana ze skórki, kilka biszkoptów, Obiad - zupa krem z warzyw pieczonych i pulpecików, Podwieczorek - młoda fasolka szparagowa gotowana, polana łyżką masła, Kolacja - bułka pszenna z masłem, z dobrą jakościowo wędliną, pomidorem bez skórki i sałatą.

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw z pulpecikami:

Składniki:

  • 1 jajko,
  • mały bakłażan/mała cukinia,
  • 3 pomidory,
  • 400 gram mielonego mięsa cielęcego lub drobiowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka listków oregano (najlepiej świeżych),
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Myjemy warzywa, bakłażany nakłuwamy widelcem. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego wyłozonego papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy warzywa po przykrywką przez około 30 minut. W tym samym czasie gotujemy 0.7 litra wody. Mielone mięso mieszamy z jajkiem i przyprawiamy.

Formujemy małe kuleczki i wrzucamy na wrzątek. Warzywa wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i obieramy, usuwamy z papryki gniazdo nasienne. Obrane warzywa miksujemy i dodajemy do bulionu z pulpecikami. Na koniec przyprawiamy oregano, pieprzem i solą.

6.5. Dieta lekkostrawna - dzień 5.

Śniadanie - mleczna zupa z zacierkami, Drugie śniadanie - kasza manna gotowana na wodzie, polana sokiem z malin (najlepiej domowym), Obiad - kotlety marchewkowe i kasza kuskus, Podwieczorek - jednodniowy sok warzywny o ulubionym smaku, Kolacja - duszony na wodzie szpinak z jajkiem i jogurtem naturalnym, wymieszany z kaszą kuskus.

Przepis na kotlety marchewkowe:

Składniki:

  • 2 duże surowe marchewki, starte na tarce,
  • 300 gram mięsa wołowego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego/maki z lnu,
  • 3 łyżki otrębów gryczanych lub pszennych,
  • tymianek,
  • cząber,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy i formujemy w kotlety. Smarujemy patelnię olejem i 3-4 łyżkami wody i rozgrzewamy. Po rozgrzaniu układamy kotleciki i dusimy około 20-25 minut.

6.6. Dieta lekkostrawna - dzień 6.

Śniadanie - omlet z jednego jajka i 2 białek, 1 łyżki mąki pszennej, na patelni posmarowanej 1 łyżeczką klarowanego masła (lub przygotowany na beztłuszczowej patelni), z garścią młodego szpinaku i 3 plastrami jakościowo dobrej wędliny, Drugie śniadanie - naturalny jogurt (200 gram), brzoskwinia obrana ze skórki, Obiad - 200 gram pstrąga pieczonego ze świeżym tymiankiem, gotowany ziemniak (150-200 gram), z gotowaną marchewką i młodym groszkiem, Podwieczorek - maczane w mleku sucharki, Kolacja - krem z dyni z kokosowym mlekiem.

Przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym:

Składniki:

  • 2 korzenie pietruszki,
  • 100 mleczka kokosowego,
  • 500 gram dyni,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Myjemy i kroimy pietruszkę, w garnku na oleju ogrzewamy ziele, dodajemy dynie, pietruszkę i dusimy około 10 minut. Do garnka wlewamy wodę (600-700 ml), gotujemy około 20 minut. 5 minut przed końcem dodajemy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy i blendujemy.

6.7. Dieta lekkostrawna - dzień 7.

Śniadanie - 2-3 ugotowane na miękko jajka, młoda fasolka szparagowa gotowana, polana 1 łyżką oliwy z oliwek, Drugie śniadanie - pszenna bułka z masłem, dobrej jakości wędliną, pomidorem bez skórki i sałatą, Obiad - pulpety w pomidorowym sosie, z białym ryżem, Podwieczorek - dojrzały banan w szklance maślanki, Kolacja - gotowana pierś z kurczaka, puree z bardzo rozgotowanego brokuła i 1 łyżki masła.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym:

Składniki:

  • 1 małe jajko,
  • 300 gram mielonego mięsa drobiowego,
  • przecier pomidorowy 300-400 ml,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Doprawiamy mięso, dodajemy zieleninę i jajko. Mieszamy i formujemy małe pulpety. Zagotowujemy 200 ml wody i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy. Wkładamy pulpety i dusimy przez około 30 minut.

Jeżeli stan twojego zdrowia zacznie się poprawiać, stopniowo do diety możesz wprowadzać:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy