Ciąża to czas, kiedy kobieta musi zrezygnować z niektórych swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Istnieją takie produkty, które należy bezwarunkowo wykreślić z jadłospisu kobiety w ciąży. O te produkty zakazane w ciąży zapytaliśmy dietetyka Martę Michalak-Tomasik.
Alkohol w każdej ilości jest całkowicie zakazany w ciąży. Zakazowi podlegają zarówno alkohole mocne, jak i słabe, takie jak wino czy piwo. Każda ilość alkoholu może wywołać u dziecka wady rozwojowe, a także zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży. Drugą grupą napojów zakazanych w ciąży są napoje zawierające kofeinę – nie tylko kawa, ale także napoje energetyzujące czy mocna herbata. Kofeina przenika przez łożysko i może mieć negatywny wpływ na dziecko.
Produkty niezalecane w ciąży to także produkty mocno przetworzone. Mogą być one źródłem dużych ilości soli czy cukru, a także sztucznych substancji, barwników, aromatów czy konserwantów. Produkty wysoko przetworzone to na przykład produkty z puszek czy gotowe dania z torebek.
Kobieta w ciąży powinna unikać produktów, co do których świeżości nie ma pewności. Jakiekolwiek oznaki pleśni oznaczają, że produkt należy wyrzucić. Również zakazane są sery pleśniowe i robione z niepasteryzowanego mleka– takie jak brie czy camembert. W ciąży należy unikać także produktów surowych – zakazane są surowe jajka czy mięso. Są one zagrożeniem ze względu na salmonellę czy toksoplazmozę. Inne produkty zakazane w ciąży to wątróbka czy zioła. Unikać należy także słodyczy.