Trwa ładowanie...
Bilans miesiąca
Przeczytaj najnowszy bilans abcZdrowie Temat miesiąca: NIEDOBÓR MAGNEZU

Brzuch alkoholowy – skąd się bierze i jak go zrzucić? Czy to ważne?

Brzuch alkoholowy, nazywany żartobliwie mięśniem piwnym czy brzuchem piwnym, z pewnością nie jest powodem do zadowolenia. Nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej w talii wpływa nie tylko na wygląd i samopoczucie, ale i kondycję organizmu. Zdecydowanie nie wychodzi na zdrowie. Jak się go pozbyć?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

spis treści

1. Jak wygląda brzuch alkoholowy?

Brzuch alkoholowy to typ otyłości brzusznej, istotą której jest charakterystyczne zgromadzenie się tkanki tłuszczowej głównie z przodu brzucha, pod mięśniami lub pod skórą. Obserwuje się go zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, głównie osób, które często sięgają po napoje alkoholowe.

Powiększenie obwodu i zmiana kształtu brzucha wpływa na wygląd sylwetki, która swoim kształtem przypomina jabłko. Charakterystyczne jest to, że tłuszcz nie rozlewa się na boki (osoba z brzuchem alkoholowym nie ma charakterystycznych dla nadmiernej masy ciała boczków). Brzuch alkoholowy nie dodaje uroku, a i niedobrze działa na samopoczucie. To jednak nie wszystko. Ponieważ tłuszcz okala narządy wewnętrzne, wpływa na ich kondycję i funkcjonowanie. To nie tylko przekłada się na komfort życia, ale i jest groźne. Otyłość brzuszna rzutuje na metabolizm, układ sercowo-naczyniowy, ale także kręgosłup.

2. Przyczyny brzucha alkoholowego

Główną przyczyną powstania brzucha alkoholowego jest nadmierne i częste spożywanie alkoholu. Nie bez znaczenia jest nieprzestrzeganie zasad racjonalnej, zbilansowanej diety, brak aktywności fizycznej, a także niehigieniczny tryb życia: brak snu, przewlekły stres, zaburzenia hormonalne czy choroby, najczęściej przewlekłe (np. zespół metaboliczny) oraz zażywane leki.

Osoby, które mają „piwny brzuszek” czy „mięsień piwny”, często spożywają duże ilości cukrów prostych, pustych kalorii, żywności wysoko przetworzonej i typu fast-food, a także produktów z białej mąki (pieczywo pszenne, biały makaron) czy tłustych mięs. Mało w ich jadłospisie warzyw czy węglowodanów złożonych (to pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, kasze i płatki owsiane). To błąd.

3. Jak zgubić brzuch alkoholowy?

Wiele osób zastanawia się, jak pozbyć się brzucha piwnego. Kluczowa jest zmiana nawyków żywieniowych oraz ograniczenie ilości spożywanego alkoholu. Pomocna jest także aktywność fizyczna, zarówno spacery, pływanie, bieganie czy jazda na rowerze, jak i regularne ćwiczenia na brzuch alkoholowy, wykonywane co najmniej 3 razy w tygodniu.

Proces odchudzania wspierają także naturalne spalacze tkanki tłuszczowej. To na przykład kapsaicyna z papryczki chili, która zmniejsza apetyt i zwiększa zaś spalanie tłuszczu, piperyna z pieprzu czarnego, która podnosi termogenezę organizmu i wspiera spalenie tkanki tłuszczowej czy ocet jabłkowy, który wspomaga trawienie i hamuje wchłanianie się tłuszczu z pożywienia. Warto sięgać także po zioła i przyprawy, takie jak mięta, cynamon, imbir, pokrzywa, oregano, kurkuma, które oczyszczają, przyspieszają przemianę materii, a także zwiększają teromogenezę.

Próbując zrzucić zbędne kilogramy, a i dbając o zdrowie i dobrą formę, trzeba pamiętać o optymalnym nawadnianiu organizmu. Codziennie trzeba wypijać co najmniej 1,5 litra wody. Dobrze jest sięgać także po napary ziołowe czy zieloną herbatę, która hamuje aktywność lipazy żołądkowej i trzustkowej, co ogranicza przyswajanie tłuszczów.

4. Brzuch alkoholowy a zdrowie

Osoby, które piją alkohol często i w dużych ilościach, narzekają nie tylko na nadwagę i otyłość brzuszną, ale wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Często pojawia się u nich: uczucie pełności po alkoholu, zła samopoczucie (stąd pytania, co zjeść na kaca i domowe sposoby na kaca), dyskomfort w jamie brzusznej, wzdęty brzuch po piciu alkoholu, biegunki, wzdęcia, nudności, mdłości po alkoholu, refluks żołądkowo-przełykowy, żylaki przełyku i odbytu, kilkudniowy ból żołądka, co ma związek z tym, że etanol podraża śluzówkę przewodu pokarmowego. Ponadto, ponieważ alkohol jest metabolizowany głównie w wątrobie, wskutek nadużywania napojów wysokoprocentowych może dojść do stłuszczenia wątroby, niewydolności i marskości wątroby. Zdarza się, że dochodzi również do ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki.

Brzuch alkoholowy to nie tylko tłuszcz, ale i często tak zwana puchlina brzuszna, która pojawia się wskutek nieprawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych. Wodobrzusze, czyli nagromadzenie płynu w jamie brzusznej, manifestuje się stopniowo powiększającym się obwodem brzucha, któremu towarzyszy wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza