Trwa ładowanie...

Betanina, znajdująca się w burakach, może spowolnić rozwój alzheimera

Zdrowotne właściwości czerwonych buraków znane są od dawna. Ze względu na cenne substancje poprawiają funkcjonowanie układu krążenia i zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby serca, podnoszą wydajność organizmu i poprawiają koncentrację. Naukowcy odkryli również, że burak może spowolnić rozwój choroby Alzheimera.

Zobacz film: "Sposoby na obniżenie ryzyka alzheimera"

Szacuje się, że na świecie chorych na alzheimera jest 15-21 mln ludzi. W Polsce schorzenie dotyka około 250 tys. osób. Alzheimer jest chorobą demencyjną. Wśród znanych czynników ryzyka wystąpienia choroby wyróżnia się: starszy wiek, płeć żeńską, cukrzycę, skłonności genetyczne.

Naukowcy od lat próbują dowiedzieć się, co powoduje postępujące i nieodwracalne zmiany w mózgu. Jednym z głównych podejrzanych jest beta-amyloid. Substancja łączy się z metalami, szczególnie miedzią i żelazem, i tworzy pofałdowane struktury w neuronach, prowadząc do ich uszkodzenia.

Na konferencji ''National Meeting & Exposition of the American Chemical Society'' naukowcy z 'University of South Florida' przedstawili badania, które sugerują, że betanina, czerwony barwnik zawarty w buraku, może być inhibitorem pewnych reakcji w mózgu, które są odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera.

Betanina jest związkiem organicznym z grupy glikozydów. Używana jest powszechnie jako czerwony barwnik spożywczy.

Naukowcy przeprowadzili badania laboratoryjne z użyciem betaniny. Zmierzyli reakcję oksydacyjną DBTC (związku stosowanego do badania utlenienia) pod wpływem samego beta-amyloidu, w połączeniu z miedzią i w mieszaninie z miedzią i betaniną.

O ile w pierwszym przypadku występowało niewielkie lub żadne utlenienie DBTC, to w drugim (połączenie beta-amyloidu z miedzią) zaobserwowano znaczne utlenienie substancji modelowej.

Dodanie do mieszanki betaniny spowodowało 90 proc. spadek utlenienia i stłumiło niepożądane reakcje.

Jak powiedział autor badania Li-June Ming: ''Nie można powiedzieć, że betanina całkowicie zatrzymuje problem odkładania się szkodliwych peptydów, ale na pewno zmniejsza utlenianie, co sprawia, że może zapobiegać powstawaniu alzheimera.'' Teoria ta wymaga jednak dalszych badań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza