Badania cholesterolu inaczej zwane są profilem lipidowym albo lipidogramem. Wykonuje się je, żeby określić poziom dobrego i złego cholesterolu we krwi i zapobiegać wystąpieniu ewentualnych chorób układu krążenia.
Poziom cholesterolu określa się przy pomocy próbki krwi pobranej od pacjenta. Wyniki najczęściej pojawiają się jeszcze tego samego dnia, a w przypadku badań wykonywanych w ramach NFZ - przedstawi nam je lekarz, który badania zlecił. Istnieje też możliwość wykonania badania cholesterolu w domu - za pomocą łatwych w użyciu testów dostępnych w aptekach, jednak to badanie laboratoryjne daje najbardziej wiarygodny wynik.
Lipidogram, czyli badanie cholesterolu pozwala określić stężenie:
- dobrego cholesterolu HDL
- złego cholesterolu LDL
- triglicerydów
Na podstawie wszystkich trzech wartości można ocenić kondycję gospodarki tłuszczowej organizmu. Wszystkie nieprawidłowości i odchyły od normy mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia takich chorób jak:
- choroba wieńcowa
- zawał serca
- miażdżyca
- udar mózgu
- nadciśnienie tętnicze
Badania cholesterolu należy wykonywać regularnie, przynajmniej raz na kilka lat, jednak są grupy osób, które powinny badać się częściej. Są to przede wszystkim:
mężczyźni po 40. i kobiety po 50. roku życia
- osoby chorujące na zaburzenia sercowo-naczyniowe
- osoby z cukrzycą, nadciśnieniem, zaburzeniem pracy nerek
- osoby otyłe
- nałogowi palacze
- osobom, które mają predyspozycje genetyczne do wystąpienia chorób serca i układu krążenia
Na badanie cholesterolu należy zgłosić się na czczo, a od ostatniego posiłku do badania powinno minąć przynajmniej 12 godzin. Leki, które należy brać o stałych porannych porach, należy przyjąć normalnie, jednak należy o tym poinformować pracowników laboratorium diagnostycznego.
Na badania najlepiej zgłosić się z samego rana, a bezpośrednio przed badaniem można wypić mniej więcej pół szklanki wody, aby usprawnić przepływ krwi.
Dla naszego zdrowia najważniejsze jest, aby stężenie cholesterolu LDL (nazywanego złym) nie było zbyt wysokie, jednak wszystkie nieprawidłowości mogą wzbudzić nasz niepokój. Przyjmuje się takie normy:
- cholesterol całkowity - poniżej 190 mg/dl
- cholesterol LDL - poniżej 115 mg/dl
- cholesterol HDL (kobiety) - powyżej 45 mg/dl
- cholesterol HDL (mężczyźni) - powyżej 40 mg/dl
- trójglicerydy - poniżej 150 mg/dl
Aby nie dopuścić do wzrostu poziomu złego cholesterolu, należy przede wszystkim przestrzegać diety - unikać smażonych potraw, mocno przetworzonych, pełnych chemicznych spulchniaczy przekąsek, fast-foodów i słonych przekąsek. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, jednak w przypadku genetycznych predyspozycji do wystąpienia chorób profilaktyka jest szczególnie ważna.