Trwa ładowanie...

5 produktów, którymi zatrujesz się pod namiotem

Sezon wakacyjny w pełni. Górskie wędrówki przeplatane nocami pod gwiazdami lub wypad na kemping nad jeziorem – spanie pod namiotem znajduje swoich fanów na całym świecie.

Zobacz film: "Jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji?"

Podpowiadamy jakiego jedzenia unikać, gdy toaletę stanowią pobliskie zarośla:

1. Zupki chińskie – osławione zupki instant

Chemiczna mieszanka dla odważnych. Makaron to mieszanka mąki pszennej, sodu, fosforu i węglanu potasu. Wysoki indeks glikemiczny sprawi, że uczucie sytości przyjdzie szybko, ale będzie krótkotrwałe. Tłuszcze trans i ogrom soli także nie działają na korzyść organizmu. Prawdziwy problem zaczyna się na etapie trawienia – to ponad dwie godziny! Niestrawność gwarantowana. Nadmiar soli może powodować opuchnięcia, obrzęki i zaburzenia pracy nerek.

2. Konserwy (mielonki, pasztety) – ich skład są wstanie przeczytać tylko osoby o mocnych nerwach

Ilość spulchniaczy, polepszaczy i soli wprawia w osłupienie. Nikt do końca nie wie, co w nich jest. Zmielone resztki zwierzęce nie brzmią zachęcająco. Ważne jest, aby sprawdzić ilość mięsa w konserwie – lepiej zapłacić więcej niż co trzy minuty biegać do lasu z saperką.

Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?
Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego? [5 zdjęć]

Coraz częściej słyszymy o niebezpiecznych zatruciach pokarmowych wywołanych przez szczepy bakterii Escherichia...

zobacz galerię

3. Alkohol – o tym, że ma negatywny wpływ na nasz organizm wie każdy

Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Alkohol ma działania odwadniające i wypłukuje z organizmu minerały. Jeśli planujesz aktywność fizyczną – lepiej z niego zrezygnuj.

4. Sproszkowane sosy - jeśli chcesz gotować zdrowe posiłki, zrezygnuj z sosów w paczce

Są lekkie, jednak znajduje się w nich cała tablica Mendelejewa. Glutaminian sodu jest często jednym z głównych składników. Jego nadmierne spożycie powoduje nadmierną potliwość, zawroty głowy, przyspieszenie rytmu serca, a nawet palpitację. Lepiej nie ryzykować.

5. Wyroby garmażeryjne

Warunki kempingowe nie pozwalają na prawidłowe przechowywanie półproduktów Zanim je spożyjesz, sprawdź czy na pewno są dobre. W trakcie drogi na kemping mogły się zepsuć. Upewnij się również czy nie usiadła na nich żadna mucha – są one nośnikami bakterii. Krótki pobyt owadów na jedzeniu może być przyczyną duru brzusznego czy czerwonki. Unikaj tych produktów i ciesz się wakacjami w pełni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza